Устойчивост и надеждност на сайтове

22
260
Добави коментар
hlape
hlape

Днес е много важно да се знае, дали един сайт  е устойчив, или не.

Сайтът трябва да може да издържа на натоварване в пиково време и да работи без прекъсване. Въпреки това, има много причини за неуспехи поради натоварване: ниско качество на хостинг доставчиците и дори просто рязко увеличение на трафика, за което проектът не е бил готов, както и DoS атаки. Толерансът на натоварване се отнася до способността на приложението да работи добре с голям брой заявки от потребители. Най-важните индикатори за натоварването на услугите са пиковите показвания в минута и списъкът с най-търсените услуги. Има няколко начина за увеличаване на устойчивостта на натоварване на сайта. Най-простото нещо е да увеличите скоростта на системата (високата скорост на обработка на заявките ви позволява да обслужвате повече посетители за единица време). Когато тези мерки не са достатъчни, системата се мащабира (увеличаване на броя на сървърите). Това може да варира от сравнително просто вертикално мащабиране (разделяне на компонентите на приложението в различни сървъри) до по-сложно хоризонтално мащабиране (прилагане на множество екземпляри на приложение да работят последователно в сървърен клъстер или в облака). Всяко приложение може да се мащабира вертикално, но тази схема има ограничение: няма да е възможно да се увеличи производителността с повече от няколко пъти, въпреки че това е напълно достатъчно за по-голямата част от проекти. Няма ограничение за хоризонтално мащабиране, но този метод е подходящ само за тези сайтове, които са били адаптирани към такава схема на работа по време на разработката.

Устойчивост на сайт на DoS атаки

Струва си да споменем DoS атаките (атаки с отказ на услуга). Те се произвеждат чрез създаване на огромен брой заявки към сайта, в резултат на което сайтът или „забавя“, или напълно спира да обработва заявките. Доставчиците на виртуален хостинг с атакувани сайтове действат много просто – изключват се, докато атаката спре. На специални сървъри можете лесно да се предпазите от слаби и дори средни атаки сами. Наистина силните атаки струват много пари за техния клиент, но защитата срещу тях изисква и връзка със специализирани фирми, което също струва пари.

Как  се определя надеждността на даден сайт?

Кмъ днешна дата в света има над 2  милиарда сайта и броят им расте всеки ден. С толкова много налични уеб страници и приложения е важно да знаете как да забележите легитимни и надеждни сайтове и на кои от тях не трябва да се доверявате.

Седмицата на сигурността установи, че по всяко време през седмицата 1% от тези сайтове са заразени със зловреден софтуер. Това означава, че поне 19 400 000 страници имат злонамерени намерения всяка седмица. Такива злонамерени сайтове се превръщат в още по-голям проблем, когато интернет потребителите доброволно споделят личната си информация, като данни за банкови карти. Онлайн магазините вече представляват около 10% от всички продажби на дребно, като този дял непрекъснато нараства през последните години.

Ето и как точно се определя надеждността на даден сайт…

1. Безопасен URL адрес

Когато им се предостави възможност, повечето хора избират безопасен URL адрес като индикатор за надеждността на сайта, но колко често всъщност проверяват URL адреса, когато въвеждат информация за банковата си карта? Как можете да разберете, че URL адресът е безопасен?

URL адресът е безопасен, ако е изписан правилно, използва защитен протокол (https) и има индикатор за сигурност под формата на катинар. Въпреки че https не е синоним на сигурност, тези три фактора все пак си струва да проверите от самото начало, когато искате да определите сигурността на даден сайт. Тези фактори трябва да се проверяват за всеки сайт, който посещавате, особено ако сте на банков сайт или въвеждате чувствителна информация в онлайн магазини.

2.  Добър външен вид на сайта

Сайтовете, които не изглеждат добре, обикновено са опасни. Ако собственикът на сайта не инвестира достатъчно във външния вид и усещането на сайта, вероятно той също не инвестира достатъчно в сигурността. Такива лошо проектирани сайтове са податливи на злонамерен софтуер и могат да представляват заплаха за вас. Уверете се, че на компютъра ви е инсталирана антивирусна програма, която ще ви предпази от това да станете жертва на тази заплаха.

3.  Предлагат се познати методи на плащане

Допълнителни фактори за доверие в онлайн магазина включват наличието на познати методи на плащане в него. Тези лога на надеждни платежни системи трябва да присъстват там, където въвеждате данните за вашата карта. Такива надеждни форми на плащане включват Visa, MasterCard, Discover и American Express. Ако даден сайт предлага само неизвестни методи на плащане, тогава сайтът може да е измама.

4. Съдържа знак за доверие

Може да сте виждали подобни признаци на доверие преди, но не сте разбрали какво означава това. Знаците за доверие са символи или икони, които обикновено се показват на страниците за плащане, за да покажат, че въведената от вас информация е защитена на тази страница на сайта. Сред най-често срещаните марки за доверие са Paypal, Better Business Bureau и Verisign.

5. Налична информация за обратна връзка

За да сте сигурни, че сайтът е защитен, проверете дали информацията за контакт е налична. Това включва: име на фирма или лице, адрес, телефонен номер и имейл адрес. Ако няма начин да получите информация за собственика на сайта (фирмата), тогава какво ще направите, ако има някакъв проблем с вашата поръчка? Най-добре  да натиснете Control и F4, ако посетите сайт без данни за обратна връзка! Това е сигурен начин, че ще бъдете защитени :).

6. Налична политика за поверителност

Тъй като поверителността е много сериозен проблем, важно е да знаете какво точно проследява сайтът, на който сте попаднали. Можете да намерите тази информация в неговата политика за поверителност. По правило връзката към тази политика се намира в най-долната част на главната страница.

7. Ревюта и оценки на сайта

За да сте сигурни, че хората вече са направили успешни покупки на сайта, прочетете отзиви за него. Ако в сайта няма такава информация, проверете я в търсачките, със сигруност ще видите мнение от потребители, било то в някой женски форум, било то другаде.

Когато търсите отзиви, не забравяйте да погледнете датата и също така проверете за отзиви от други хора. Ако няма други отзиви, тогава компанията може да е премахнала лоши отзиви или е нова и следователно не е много опитна. В този случай бъдете внимателни и проверете дали сайтът отговаря на други фактори за сигурност.

8. Проверете дали сайтът е добре оптимизиан и за него се полагат достатъчно технически грижи

Ако един сайт се класира добре в Google – т.е. за него се грижи дигитална агенция от опитни експерти, то това е гарант, че сайтът е коректен. Почти нито една фирма за SEO оптимизация не би се наела да работи с некоректни търговци.

Нещо повече, ако един сайт е приветлив, с добро съдържание, то шансът да е опасен и неустойчив са много малки.

 

Финални думи

В осем точки супяхме да съберем някои от важните неща, на които да обърнете внимание, когато правите тестове за устойчивост на даден сайт. За тъжна участ, в България, а и навсякъде по света, през последните години се наблюдават много нелоялни потребители, създаващи сайтове с цел изнудване, с цел вреда на отсрещната страна.

Ние се борим именно срещу такива нелоялни потребители в Мрежата.

 

Средна оценка

no rating based on 0 votes

Марка

W-SEO.com

Продукт или услуга

Устойчивост на сайт