Кога и как дървениците се хранят и къде се укриват?

1
494
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

Подобно на хлебарките, така и дървениците са нежелани обитатели на дома ни. За разлика от първите обаче, тяхното присъствие ни въздейства пряко, защото се хранят със собствената ни кръв. Наричат се дървеници не защото похапват дървесина, а защото обикновено се крият в нея и всяка нощ излизат, за да утолят апетита си именно с нашата кръв, тази на децата ни или пък на домашните ни любимци.

Все още не е открит превантивен метод, с който да си гарантирате, че няма жилището ви да е нападнато от дървеници. Те могат да са навсякъде около нас – из общежития, хотели, училища, в градския транспорт и т.н. На всяко едно място, на което биха имали достъп до човешката кръв. Заради малките си размери няма дори да ги забележите и без да подозирате ще ги отнесете с вас в дома ви.

Детайли при разпознаването на дървениците

Дървениците се размножават много бързо и бихте разбрали за тяхното присъствие едва когато започнете да виждате по тялото си белезите, оставени от техните ухапвания. Същевременно е по-вероятно да си помислите, че сте били нападнати от комари, а не от дървеници и това допълнително да забави реакциите ви на действие.

За да сте сигурни, че в дома ви има дървеници е добре да знаете как изглеждат те, кога и как се хранят и най-вече къде се укриват.

Размери

Дървениците са много дребни и имат размери едва от около 0, 5 мм до 7 мм., които могат да варират много в зависимост дали те са се нахранили вече с вашата кръв или това тепърва предстои. Когато са сити те са в състояние да увеличат до 50 % размерите си.

Хранене

Дървениците се хранят предимно нощно време, а денем се крият из цепнатините и пролуките на всичко дървено в жилището ви: подматрачни рамки, нощни шкафчета, из дървените части на диваните и столовете ви и т.н. Но не само. Макар заради предпочитанията си към дървесината да са кръстени дървеници, те могат да открият чудесно скривалище за себе си и във всякакви други пролуки или цепнати, включително и в такива, оставени от гвоздей или пирон в стената ви. Могат да намерят убежище зад картини или скъсани тапети, както и в цепнатини на стената и пода. Спалните ви завивки, нощницата или пижамата ви могат също да служат за временно тяхно скривалище, защото докато се укриват, ще могат и да се хранят. С кръвта ви.

Как да се справите с дървениците?

За сам човек е много трудно, понякога и невъзможно, да се справи с унищожаването на тези кръвопийци. Всъщност този процес се явява сериозно предизвикателство дори и за професионалните фирми за борба срещу дървениците, защото често хората се доверяват на тях, когато популацията на инсектите вече е нараснала твърде много.

Все пак, докато изчаквате професионална помощ от избраната от вас ДДД фирма, можете да се опитате да ограничите размножаването на кръвопийците, като ги подложите на температурен шок. В случай, че разполагате с мощна пароструйка, най-лесно ще е да я включите на около 70 градуса и с нея да обработите матраците си, както и всяка друга мебел, която се поддава на подобно третиране. Предпочитаната от тези гадинки температура за живеене е  от 15 до 40 градуса и почти всичко извън тези рамки би довело до измирането им. Поради този факт, можете също така да изперете всичките си дрехи и завивки в пералня на над 60 градуса, или дори да ги замразите във фризера. Може да прочетете в сайта ни още за подробностите по унищожаването на дървеници с ниска или висока температура.
Подобни методи изглеждат доста трудни за приложение, но все пак са някакво решение докато екипите на ДДД фирмите се отзоват и не се заемат с трайно и ефективно решение на проблема ви. За да можете отново да спите спокойно, не губете никакво време и веднага щом установите наличие на дървеници в дома си, потърсете лицензирана фирма за унищожаването им.