Роскосмос постави неизпълними условия пред УанУеб преди старта на 5-ти март

1
199
Добави коментар
redbul80
redbul80

2 март 2022 г. 17:15 ч. Русия продължава да подготвя ракетата „Союз-2.1б“ за полета на 36-те спътника на компанията УанУеб на 5-ти март в 00:41 ч. българско време. Но космическата агенция на страната постави неизпълними условия пред фирмата, които практически гарантират, че изстрелването няма да се състои. 

Според съобщение, публикувано в Туитър акаунта на агенцията, едно от изискванията е УанУеб да предостави писмени гаранции, че спътниците няма да се използват за военни цели, а само за граждански. Второто изискване е правителството на Великобритания да напусне състава на акционерите на фирмата във връзка с влошените отношения между него и руското правителство. 

Изискванията трябва да бъдат изпълнени до 4-ти март, когато започват еднопосочните процедури преди изстрелването на „Союз“ и подготовката за полета вече не може да бъде прекратена. Ако Роскосмос не получи удовлетворителен отговор преди тази дата, ракетата ще бъде свалена от стартовата площадка.

В своя канал в Телеграм шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин оповести, че тя няма да претърпи негативи ако полетът не се осъществи, тъй като парите за мисията са преведени предварително. Спътниците ще останат на космодрума Байконур докато проблемът не бъде разрешен. 

Преди броени минути Рогозин публикува и ново видео от Байконур, на което се вижда как техниците заличават чуждестранните знамена върху „Союз“ на някои от държавите, сред които това на Великобритания и на САЩ. 

„Стартовиците решиха, че без знамената на някои от държавите нашата ракета ще изглежда по-красива“, написа ръководителят на Роскосмос в Телеграм.

Космическата ракета „Союз-2.1б“ на стартовата площадка в очакване на полета на „OneWeb“. Фото: Роскомос