Вече знаем колко ще струват пилотираните мисии до Луната: $4.1 милиарда на изстрелване!

1
502
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците прикачват кораба „Орион“ към ракетата „Спейс Лонч Систъм“. Photo credit : NASA/Frank Michaux

2 март 2022 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. След дълъг период на спекулации сред космическата общност, ние най-сетне научихме колко ще струва един полет на НАСА до Луната в рамките на програмата „Артемис“, използвайки ракетата „Спейс Лонч Систъм“ и кораба „Орион“. Числото е $4.1 милиарда и е абсурдно на фона на услугите, които предоставя американската космическа компания СпейсЕкс посредством съвременната ракета „Фалкън Хеви“. 

Сумата стана ясна по време на вчерашно изслушване за научната комисия към долната камара на Конгреса на САЩ (Камарата на представителите). Докладът бе представен от инспектора на НАСА Пол Мартин, който съблюдава работата на агенцията и представя пред политиците критики и препоръки. 

Eто каква е разбивката на тези $4.1 милиарда по пера – $2.2 милиарда са нужни за строежа на една ракета „Спейс Лонч Систъм“, $568 милиона се заделят за осигуряването на поддръжката на наземните системи, трябват $1 милиард за създаването на един кораб „Орион“ и още $300 милиона се предоставят на Европейската космическа агенция, която строи сервизния модул на кораба „Орион“.

Така разходите по програмата „Артемис“ са далеч по-големи, отколкото НАСА се надяваше да са. Преди няколко години длъжностно лице на НАСА информира уебсайта Арс Текника, че една мисия се очаква да струва под $2 милиарда.

Инспекторът Мартин безцеремонно заяви, че причината за високите разходи е моделът, по който програмата се финансира. За разлика от модела „фиксирана сума“, използван от НАСА за финансирането на ракетите на СпейсЕкс „Фалкън 9“ и пилотираните кораби „Крю Драгън“, „Артемис“ се финансира чрез договор тип „разходи плюс“ – т.е. посредством средствата на данъкоплатците се покриват всички преразходи, които възникват по време на разработката. Така компанията-разработчик не търси начин да иновира и да се впише в ограничен бюджет, а просто стои на държавна хранилка. В случая компанията-разработчик на „Спейс Лонч Систъм“ е Боинг и Мартин категорично заявява, че тя „се справя зле, зле планира и зле изпълнява“.

Източник: Камарата на представителите на САЩ

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/