Роскосмос публикува шеговито видео, показващо как Русия може да напусне МКС

1
271
Добави коментар
redbul80
redbul80

6 март 2022 г. 10:20 ч. Роскосмос публикува в Телеграм видео, за което твърди, че в шеговита форма показва как Русия може да напусне МКС чрез разкачването на руския сегмент.

На видеото се вижда как руските космонавти казват „довиждане“ на американския си колега Марк Ванде Хай, след което си тръгват заедно със своя сегмент под овациите на наземното ръководство. Впоследствие американският сегмент на МКС пада, защото ориентацията на станцията се поддържа от двигателите на руския. 

Критично настроени зрители веднага обърнаха внимание, че на публикуваното от Роскосмос провокативно видео т.нар. „руски сегмент“ включва и Функционално-товарния блок „Заря“ – този модул, макар и да е построен от Русия, реално е платен от САЩ и е собственост на американската държава. Видеото също така пропуска да отбележи, че както американският сегмент не може да съществува без руския заради двигателната му система, така и руският не може да съществува самостоятелно, защото зависи от електрозахранването на американския. 

Изгледайте видеото на този линк в Туитър

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA