Копирайтинг, или как и защо се пише SEO статия, за потребителите в сайт?

1
272
Добави коментар

Често са ме питали как се пише SEO статия, как се списва един фирмен блог, по колко публикации трябва да се пускат в блога (на седмица, на месец)? Ще ви разкрия неподозирани неща, за които дори не сте и предполагали и други, за които сте си мислили, че знаете как се правят, но истината е малко по-различна…

Няма точен отговор, свързан с честотата на публикуване. Отговорът се корени другаде. Дали имате нещо интересно да кажете на потребителите? Ако не – не публикувайте материал, хората ще останат разочаровани и отегчени.

Няма значение дали ще бъде веднъж в седмицата или веднъж в месеца, че дори и по-рядко. Много по-добре е да се напише една полезна, интересна и решаваща някой казус публикация, отколкото други 10 или 50, просто така, защото трябва да има нещо в блога. Дори ще имат обратен ефект!

А, относно това, дали онлайн бизнесите трябва да имат блог: https://websitedesign.bg/blog/kak-da-izvlechete-maksimuma-ot-vashiia-firmen-blog.

Има нещо, което е изключително важно и често се бърка. Когато имате статия по определена тема и след време искате да кажете (да напишете) някакви нови неща по тази тема, а пък някои стари, може би вече не са актуални, ето какво правите.

Не пишете нова публикация на същата тема, ами актуализирате (редактирате) старата. Много е важно! Иначе се получава нещо, което се нарича канибализация.

Поставяте Google пред един неприятен избор – да реши коя от 2 страници с едно и също съдържание от вашия сайт, да класира по-напред. И понеже Гугъл не харесва да бъде поставян в тази ситуация – праща и двете страници по-назад, да отлежават…

Не е проблем, ако имате например категория „Детски гумени играчки“ и имате публикация в блога за „Детски гумени играчки“. Различни неща са и се допълват.

Как се пише статия за потребителите и за SEO? Пише се, като преди това се направи подготовка (проучване) за нея. Google вече е прилично “умен” и много бързо разбира и разграничава – полезен, добре написан материал, от такъв, дето е скалъпен по-набързо, без много да се задълбава по темата. Респективно, съвсем ясно е, на кой търсачката ще даде своите предпочитания.

След като е направено проучването, се започва и самото писане. Нормално е, ако статията ще бъде за „Копирайтинг“, то в заглавието и в текста да присъства тази фраза (не много, по-скоро съвсем малко). Още по-важно е, да бъде описано толкова добре, със синоними и семантични вариации, че дори и никъде да не пише „копирайтинг“, то веднага да става ясно за какво иде реч.

Ето един пример, който съм си измислил и често съм ползвал през годините, за да обясня един от начините, по които Гугъл разбира, за какво точно става въпрос в определено текстово съдържание:

„Намираме се в Гармиш-Партенкирхен, 21 часа тукашно време. Температурата е около минус 3 градуса целзии, настроението – приповдигнато. Един истински спортен празник! Шампионът се подготвя, приседнал на пейката на голямата олимпийска шанца, излита от нея и след кратко летене се приземява на 143-тия метър, което му отрежда отново първо място във временното класиране.“

Познахте ли за какво става дума? Разбира се, съвсем елементарно е! Описвам „ски скокове“.

Обърнете внимание, че никъде в текста няма нито думата ски, нито скокове, но въпреки това е съвсем ясно, за какво иде реч, нали? И съм написал шампиона, не съм конкретизирал. Ако бях написал Рьою Кобаяши, то това щеше да бъде изключително силен стълб, за който Гугъл да се хване, при определянето на контекста на съдържанието. Другите, както ги нарекох „стълбове“, съм оцветил в червено, за да видите, че дори само тях да имахте и пак извън всякакво съмнение, щяхте да заключите за какво става дума.

За малко ще отидем още по-навътре в материята. Най-съществената част от тези стълбове, чрез които Google разбира контекста, са точно нашумелите през последните години в SEO средите ентитита (entities) – конкретни хора, места, организации, събития, наименования.

Въпреки, че повечето от хората и фирмите, претендиращи, че се занимават с копирайтинг, ще ви кажат, че трябва повечко пъти да повторите в текста важната ключова дума или фраза, то истината е малко по-различна. Google не харесва многократното повтаряне на едни и същи думи и смело класифицира това като СПАМ!

Преди 10-15 години, точно по този начин се правеше успешна SEO кампания – като се прекали силно с важната дума в текста, заглавията и описанията. Така, качеството на писанията беше лошо, понякога дори, под всякаква критика.

Това е и една от причините търсачката да се вземе в ръце и да избълва алгоритмите Панда и Колибри.

90% от успеха се корени в комбинацията заглавие + изображение Този процент малко си го измислих (но не изцяло), защото искам да ви демонстрирам важността на тази комбинация. Това, което искам да ви кажа е, че дори да разполагате с изключително съдържание, то ако заглавието и основното ви изображение са калпави, много малко хора ще достигнат до самото съдържание.

За повече информация, прочетете целия материал: https://websitedesign.bg/blog/kopirayting-seo-statia