Американският астронавт Скот Кели към Рогозин: без нашите пари вашата космонавтика не струва!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтът на НАСА Скот Кели по време на излизане в открития космос през ноември 2015 година. Photo credit : NASA

7 март 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американският астронавт Скот Кели, който през 2015 г. беше изстрелян на едногодишна мисия до Международната космическа станция в хода на съвместна програма между Роскосмос и НАСА, се изказа остро спрямо шефа на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин и му заяви, че без американския долар руската космонавтика не струва нищо. 

Изявлението на Кели бе в отговор на видео, на което се вижда как техниците на Роскосмос заличават знамената на САЩ, Великобритания и Япония от руска ракета „Союз“.

„Димон, без тези знамена и без чуждестранната валута, която те ви носят, твоята космическа програма не струва и едно проклето яйце“, написа Скот Кели в Туитър. „Може да си намериш работа в Макдоналдс, стига Макдоналдс още да съществува в Русия“. 

Рогозин, разбира се, не остана длъжен на Кели и публикува своя отговор в Телеграм: „Това бе изпратено към мен от американския астронавт Скот. Това е този Скот, който два пъти летя в космоса на борда на руски кораб „Скот“, но през цялото време си остана верен на себе си.

Публикувам това, за да може всеки да разбере степента на американската „благодарност“ задето Русия в продължение на 9 години возеше американските астронавти, такива като Скот. Това се случи след като американските авариращи и крайно ненадеждни кораби погубиха два от своите екипажи и в крайна сметка бяха изведени от експлоатация. Тогава ние подадохме ръка към НАСА, но сега агресивният Скот я отхапа. Ами такъв скот може да е полезен само за Биг Мак“. 

Подобен разговор илюстрира прекрасно какъв е разломът между Русия и западния свят. След като в САЩ космическите совалки бяха изведени от експлоатация и докато следващото поколение пилотирани кораби „Крю Драгън“ станат готови, НАСА наистина използваше руските кораби „Союз“ за превоз. Но Роскосмос не предостави тези места безвъзмездно, в помощ на другарче. Напротив, тези астронавтски места бяха дадени срещу заплащане – и веднага след като совалките бяха пенсионирани, Русия вдигна таксата, възползвайки се от положението си на монополист. Но това е пазарната игра – ако си единствен, определяш правилата. 

Това, което САЩ иска и което Скот Кели очевидно разбира е, че подобна услуга би следвало да следва правилата на пазара винаги. Когато даваш пари, използваш услугата, а когато не даваш – не я ползваш, казвате си „чао“ и всеки по живо по здраво, оттам откъдето е дошъл. В Русия това отношение остава неразбрано вече три десетилетия след разпадането на СССР и продължават да възприемат услуги, които би следвало да са строго пазарни, на принципа на моркова и тоягата. И ако някой отказва да играе според тоягата, започват с претенциите за вечна благодарност. 

Прочие, един от модулите на руския сегмент на име „Рассвет“ беше доставен до МКС с авариращата американска совалка „Атлантис“ и бе монтиран с помощта на „скотовете“, тъй че… 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/