НАСА сглоби автоматичната междупланетна станция за мисията до астероида Психея

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

Автоматичната междупланетна станция „Психея“ е напълно сглобена. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

8 март 2022 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА „Психея“ е почти в готовност за своето пътешествие към мистериозния, богат на метали астероид със същото име. Агенцията отчете, че двата гигантски слънчеви панела бяха прикачени към корпуса на автоматичната междупланетна станция, след това бяха разгърнати и впоследствие отново прибрани. Успешното изпълнение на изпитанието показва, че предстартовата подготовка за изстрелването през август може да започне.

За полета ще бъде използвана американска космическа ракета „Фалкън Хеви“, построена от СпейсЕкс. Задвижвана от 27 американски двигателя „Мерлин“ и независеща от руски космически технологии, изстрелването на ракетата не е застрашено от войната в Украйна. 

„Да видим космическия кораб сглобен за пръв път представлява сериозно постижение и ние много се гордеем“, съобщава Брайън Боун от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. „Това е истински забавната част. Усещаш как всичко си идва на мястото“.

Лабораторията за реактивно движение е построила множество космически апарати през своята десетилетна история, но „Психея“ е истински рекордьор по отношение на размера на слънчевите си батерии. Със своята площ от 75 квадратни метра, в разгърнато състояние автоматичната междупланетна станция достига дължината на тенис корт. Няма как да е иначе – астероидът Психея се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер, а там постъпва съвсем малка част от слънчевата светлина. 

В близост до Земята слънчевите батерии биха генерирали 21 киловата електроенергия – достатъчно, за да захранят четири къщи. Но когато автоматичната станция пристигне в района на Психея, тя ще генерира едва 2 киловата електроенергия – това би стигнало за захранването само на един сешоар. Технологията, внедрена от НАСА, не се различава много от тази на слънчевите панели, които всеки от нас може да използва за битови цели, но панелите на „Психея“ са леки и оптимизирани за работа далеч от Слънцето.

Очакваме с интерес началото на тази вълнуваща мисия! 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/