Почистване на каучуковите настилки за детски площадки

1
260
Добави коментар

Има различни видове настилки за детски площадки и всички те си имат своите особености за ползване и за почистване. В този текст ще акцентираме върху каучуковите настилки, понеже те са най-масово ползвани за детски площадки и как се почистват след дъжд и сняг.
Подовите настилки за детски площадки трябва да отговарят на всякакви изисквания. Те трябва да помагат за абсорбиране на удара, за да предпазват децата, но също така трябва да бъдат достатъчно издръжливи, за да се ползват години при тежка употреба и трафик. Още по-важното е, че всяка каучукова настилка за детска площадка трябва да може да издържи на драматични температурни промени, UV лъчи и различното климатично време, което е характерно за самата локация.
Каучуковите настилки за детски площадки се справят със задачата. Всъщност това е само една от причините гумените такива да се ползват за детски площадки и да са толкова популярни. Гумата не само е много издръжлива, но може да издържи на температурни крайности, дъжд, сняг и лед, без да бъде повредена, напукана или отслабена.

Когато става въпрос за почистване на каучукови настилки или премахване на сняг от такива на детски площадки, има няколко неща, които трябва да знаете, за да можете допълнително да запазите подовата настилка.

Като цяло каучуковите плочки за детски площадки наистина изискват минимална поддръжка, особено в сравнение с други видове подова настилка за детски площадки. Каучукът предлагат много предимства, тъй като е много издръжлив и изисква само периодична поддръжка.

Основна поддръжка и почистване на детски площадки с каучукова настилка

Ежеседмично почиствайте листата и отломките насложили се върху гумените настилки за детска площадка. Проверявайте повърхностите за повреди.
Основното почистване на постелките трябва да става около два пъти годишно. За двугодишно почистване ще трябва да предприемете няколко стъпки, за да почистите в дълбочина настилката за детска площадка.

За такъв вид основно почистване се използва метла с твърда четина, за да почистите повърхността на настилката. Използва се разреден концентрат с почистващ препарат, концентратът трябва да е одобрен от производителя на самата настилка, а информацията е дадена в книжките за ползване на настилката.

Работи се като се нанася почистващ препарат върху настилката – предварително разделена на участъци за по-добра организация на работата. След това се минава с метлата с твърда четина, докато от повърхността не бъдат премахнати всички остатъци и мръсотия.

Тези общи указания важат за много каучукови площадки, но винаги се консултирайте със специфичните указания за поддръжка на продукта, които имате след неговата инсталация.
Как се почиства сняг от каучукова настилка

Първо, уверете се, че използвате подходящите инструменти за премахване на сняг и лед. Металните лопати или гребла могат да повредят каучуковата настилка за детска площадка, така че винаги избягвайте тези инструменти. Вместо това използвайте четки или гумени стъргалки, които могат безопасно да отстранят леда и снега. Машини, като снегорини, също никога не трябва да се използват върху гумената повърхност.
Също така е важно да разберете, че не трябва да използвате химически агенти за размразяване върху гумена повърхност на детска площадка за жилищни или търговски площадки. Тези химикали могат да повредят или разградят гумата, намалявайки живота на подовата настилка.
Премахването на сняг и лед може да бъде дълъг и бавен процес, особено ако работите върху  гумени площадки, които покриват голяма площ. Опитайте се да премахнете снега веднага след като падне; оставянето му за повече от един ден може да доведе до леко разтопяване и след това да замръзне, превръщайки се в лед, който е по-труден за отстраняване.
Докато премахвате снега и леда от гумените площадки, уверете се, че сте го преместили в зона, където няма да се стопи обратно върху квадратите, замръзвайки отново.