Защо сменяме моторно масло често?

1
158
Добави коментар
soula909
soula909

Кои са причините да подменяме моторното масло толкова често?

Химическият състав на моторните маслата и технологията на двигателите са се развили значително през последните години. Проблемът е, че повечето хора ги сменят толкова на често, че изобщо не разбират за подобрените им качества. Водени от старата максима, че моторно масло се сменя на 5 000 км., хората харчат ненужно много пари за моторно масло и изливат океан от замърсено отработено масло напразно. Днес повечето производители на автомобили като Liqui Molly моторно масло изискват смяна на маслото на 12 – 15 хил км., а при някои автомобили интервалът може да достигне до 25 000 км. И все пак този разточителен цикъл продължава до голяма степен, защото автомобилната сервизна индустрия, макар да е напълно наясно с технологичния напредък, продължава да проповядва старата максима за 5 хил. като начин да се поддържат заети сервизите. В резултат на това дори и най-предпазливите собственици изхвърлят моторното масло два пъти по-често, отколкото препоръчват техните ръководства за обслужване.

Спрете да подменяте моторното си масло

След интервюта с експерти по маслата, механици и производители на автомобили, едно нещо е ясно: смяната на маслото на 5 хил. е мит, който трябва да бъде премахнат. Неспазването на сервизния интервал в ръководството на собственика води до загуба на масло и пари, като същевременно засилва въздействието върху околната среда на незаконното изхвърляне на отработено масло.

Част от вината за това прекомерно обслужване се крие в несигурността по отношение на все по-сложните двигатели, които са почти недостъпни за обикновения шофьор. Отворете капака на съвременния автомобил и ще видите маса пластмасови капаци, които закриват двигателя. При някои автомобили единственото нещо, до което собственикът има лесен достъп, е капачката за маслото.

Автомобилите са толкова усъвършенствани, че маслото е едно от последните неща, върху които клиентите могат да имат пряко влияние. На база на това се създава някакво усещане, че по този начин полагат грижа за автомобила си, ако сменят маслото си по-често.

Според специалисти смяната на маслото на 5 хил км. е маркетингова тактика, която дилърите използват, за да ви накарат да влизате редовно в сервиза. Освен ако не ходите на драг пистата през уикендите, нямате нужда от толкова честа подмяна на моторното масло. Особено ако слагате високо качество моторно масло като Liqui Molly.

Сервизните отдели на дилърите на автомобили са изцяло виновни за неправилното посочване на пробега за следващата смяна на маслото. Историята познава случаи, в които са препоръчвали смяна на маслото на 5 хил км. на автомобил с интервал от 16 000 км, както и да посочват препоръка за 8 хил. на автомобил, който има променлив график за смяна на маслото.

Тъй като собствениците на автомобили рядко четат наръчниците си, повечето от тях нямат представа за действителния интервал за смяна на маслото на своите автомобили. И така те сляпо следват стикера с напомняне на предното стъкло, независимо дали е точен индикатор за необходимостта от смяна на маслото или не.

Пристрастеността към смяната на маслото идва и от погрешния аргумент, че почти всички автомобили трябва да се обслужват под строг график, посочен в ръководството за експлоатация.

Аргументът, че повечето хора шофират при тежки условия, обаче губи своята основа. Редица производители на автомобили, включително Ford и GM предпочитат да популяризират не нормалния график за поддръжка, а тежък такъв.

Единствените, които наистина се нуждаят от смяна на маслото на 5 хил. км, са колите, които наистина имат тежък график. Много хора знаят кога трябва да сменят маслото си, но не му обръщат толкова голямо внимание.
За един средно голям SUV увеличените интервали за смяна на маслото ще ви спестят към 4 000 лв. през целия живот на автомобила.

Днешното моторно масло е различно

Макар че индустрията за обслужване на автомобили е наясно с причините, поради които хората вярват в смяната на маслото на 5 хил. км, клиентите се придържат към нея само защото до голяма степен не са наясно с напредъка на автомобилните технологии. Сред моделите от 2013 г. повечето автомобилни производители изискват смяна на маслото на повече км въз основа на нормален график за обслужване.
Най-дългият интервал за смяна на маслото е 25 хил. км за всички автомобили Jaguar. Най-краткият интервал за смяна на маслото е 8 хил. км при някои модели на Hyundai и Kia с турбо двигатели и автомобили Toyota, които изискват несинтетично масло. Toyota преминава към интервали за смяна на маслото от 16 хил., като използва синтетично масло.