11 неща, които трябва да проверите, преди да купите употребявана кола

1
161
Добави коментар
soula909
soula909

Купуването на употребявана кола носи някои рискове, които обаче могат да бъдат минимизирани, ако проверите всичко предварително. Ако още не сте проверили VIN номера на вашия избор то във Vinturbo можете да го направите евтино и бързо. Нека да видим кои са и останалите неща, които трябва да проверите. Да започваме.

Историята на превозното средство и VIN номера

Получете възможно най-много информация от настоящия собственик и след това направете собствено проучване. Ако проверите идентификационния номер на автомобила (VIN) чрез платена услуга като Vinturbo, ще разберете дали автомобилът е претърпял произшествие, дали върху него има наложени запори и дали моделът е отзоваван. Имайте предвид, че ако сервизът е бил неоторизиран е възможно това да не е било записано. Истината е обаче, че ако колата е внос, вероятността за това клони към нула.

Ръжда или повреди по боята

Разходете се около автомобила и следете за ръждиви петна или напукване на боята. Малките, локализирани петна от ръжда не са непременно причина за разваляне на сделката, защото могат да бъдат поправени сравнително лесно. Ако има места, където металът е напълно ръждясал, може би ще искате да преосмислите покупката или да искате отбивка в цената.

Проблеми с рамата

Докато обхождате автомобила, трябва да потърсите и проблеми с рамата. Седи ли автомобилът равномерно на земята? Има ли нещо, което да виси от ходовата част? Обърнете специално внимание на броните и огледайте багажника и капака за нови болтове или деформации, които могат да означават скорошен инцидент. Това обикновено са скъпо струващи ремонти, така че огледайте внимателно за тях.

Под капака

Двигателят е най-важната част на всяко превозно средство. При изключен автомобил открехнете капака и огледайте двигателя за: течове, корозия и напукани маркучи и ремъци. Проверете маслото и трансмисионната течност за промяна на цвета им – маслото трябва да е светлокафяво, трансмисионната течност трябва да е розова или червена.

Състояние на гумите

Протекторът на гумата трябва да е равномерно износен и четирите гуми да съвпадат. Неравномерният протектор или допълнителното износване на няколко от гумите често означава лошо центриране, което може да е симптом за проблеми с кормилното управление, окачването или рамата. Лошо подравненият автомобил ще се дърпа надясно или наляво при шофиране.

Пробег

Средностатистическият автомобил изминава около 20 000 км всяка година. За да разберете дали автомобилът, който разглеждате, има голям или малък пробег, разделете числото на километража на възрастта на автомобила. Автомобил с голям пробег има по-голямо износване на механичните си компоненти. Научете повече за това защо големият пробег е от значение при покупката на употребяван автомобил.

Вътрешна електроника

Пускането на радиото, когато се включи любимата ви песен, е една от малките радости на притежаването на автомобил. Натиснете няколко бутона и се уверете, че стерео уредбата и другите електронни компоненти в кабината работят правилно. Включете и климатика и отоплението.

Тапицерия

Седалките и тъканите на интериора може да се унищожат лесно. Внимавайте за разкъсвания, петна и напукана кожа по всички предни и задни седалки – ремонтът на тапицерията може да бъде скъп. Макар и да не е огромен проблем и да не пречи на функционирането на автомобила, ако ви дразнят подобни неща по-добре разгледайте внимателно преди да я купите.

Направете тест драйв

Тест драйвът вероятно е най-важната част от пазаруването на употребяван автомобил. Планирайте маршрута си и подложете автомобила на изпитание, за да проверите неговата маневреност, ускорение, спиране и окачване. Ако е възможно, излезте на магистралата и опитайте да паркирате успоредно, за да усетите евентуалните слепи зони, които автомобилът може да има.

Механична проверка

Ако смятате, че сте намерили употребявания автомобил на мечтите си, трябва да го закарате на доверен механик за проверка. Механикът може да определи дали автомобилът има някакви скрити проблеми или области, които могат да се превърнат в проблем в бъдеще. Това не е безплатна услуга, но тя може да ви спаси от закупуването на лоша кола.