Visa и Mastercard спират услугите си за санкционираните руски банки

1
167
Добави коментар
soula909
soula909

Считано от днес 10.03.2022г., VISA & MASTERCARD изключват Русия от своите системи.

Това означава, че:

Всеки с издадена карта на Mastercard / Visa от 11.03.2022г., няма да може да извършва плащане на POS terminal в Русия, както и да пазаруват при онлайн търговци регистрирани в Русия.
Картодържатели на MASTERCARD / VISA , издадени от руска банка, няма да могат да теглят и плащат никъде по света, включително на физически и виртуални ПОС терминали.

Нови финансови санкции над Русия

Mastercard и Visa обявиха, че блокират редица руски институции от разплащателните си мрежи, за да се съобразят с наложените от Запада санкции срещу Русия, съобщава Forbes. Компаниите обявиха в понеделник и вторник, че ще работят с регулаторите, за да наложат евентуалните бъдещи рестрикции срещу руски банки, докато стойността на рублата се срина.

В изявление на Visa се казва, че компанията е наблюдавала “трагичните сцени в Украйна с дълбока тъга” и предприема “бързи действия”, с които да отговори на санкциите срещу Русия. В подобно изявление Mastercard казва, че е блокирала “няколко финансови институции” от разплащателната си мрежа в отговор на санкциите.

След 2 години чакане: Мъж остана без жилище след прекратяване на договора му от строителя

Нито една от компаниите не съобщава кои са институциите, които попадат под санкции, въпреки че списъкът би трябвало да включва множество финансови институции в Русия. Според източник запознат с въпроса, цитиран от Ройтерс, сред тях трябва да попада вторият по големина кредитор в страната VTB, руската централна банка и субекти, наречени “Специално определени граждани”. И двете компании заявиха, че ще продължат да работят с регулаторите, за да имплементират следващи санкции и обявиха, че ще дарят по 2 млн. долара за Украйна.

Как да предпазите парите си във време на финансова криза

Руската инвазия в Украйна предизвика множество санкции от правителства по света, насочени срещу руското правителство, бизнеси, финансови институции и видни личности и олигарски. Сред санкциите от западните нации са изключването на някои руски банки от SWIFT, международната система за финансови съобщения. Мярката до голяма степен изключи Русия от международната финансова система и спъна икономиката на страната. Това срина рублата до рекордно ниски стойности и предизвика опашки пред банки и банкомати в страната, тъй като хората се опитват да изтеглят парите си в случай, че се наложат лимити. Много хора смятат да конвертират спестяванията си в по-стабилни валути като долар и евро, за да ги защитят от допълнителен спад на валутата.

Задава се криза при имотите в България

Клиентите на санкционираните руски банки не могат да използват своите Visa и Mastercard карти, за да използват Apple Pay и Google Pay. За някои хора това означава, че на практика не могат да използват метрото в градове като Москва, където се използва система за безконтактно плащане на пътуванията.

Източник