Топ американски космически експерт призова да се сложи край на МКС и на партньорството на САЩ с Русия

1
153
Добави коментар
redbul80
redbul80

10 март 2022 г. 19:45 ч. Хомър Хикъм, който днес е част от Националния космически съвет на САЩ, ветеран от Виетнам и бивш инженер от НАСА, смята, че е дошло времето Америка да сложи край на партньорството си с Русия в космоса, като това включва Международната космическа станция.

Експертът публикува своето становище в The Washington Post. 

Самият Хикъм е помагал през 90-те години в създаването на МКС и в разговорите между САЩ и Русия за изпълнението на тази цел. Днес обаче експертът смята, че демонстрираната от НАСА висша дипломация в лицето на ръководителя на агенцията и някогашен опитен сенатор Бил Нелсън е контрапродуктивна – особена на фона на факта, че шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин не отговаря по същия дипломатичен начин. И ако политиците на САЩ успяват да наложат санкции на Русия във всяка друга област, това не може да изключва космоса. МКС не бива да бъде имунизирана от санкциите.

Експертът е категоричен, че МКС е изпълнила своята цел. Когато строежът на станцията започнал през 2000 г., учените все още не знаели как да строят големи съоръжения в орбита. Но днес вече не е така – всички задачи на станцията са изпълнени и тъй като МКС е пред пенсиониране, няма какво да се чака. При това руснаците биха загубили повече. Американците вече строят следващото поколение частни станции, притежават модерни космически кораби и скоро ще се отправят към Луната в рамките на новата програма „Артемис“.

„Руснаците, от друга страна, са закотвени в миналото с техните антични кораби и няма къде другаде да ходят, освен на МКС“, категоричен е Хикъм. 

Съветникът смята, че трябва да се даде категоричен отпор на Путин и Рогозин, като западните партньори дадат ясен знак, че заплахите им няма да сработят. Това трябва да включва и краят на МКС. Ако руснаците откажат да напуснат проекта и не желаят станцията да бъде пенсионирана, както по всяка вероятност ще направят, тогава трябва да има ясни и безопасни инструкции за съвместна работа с тях. Но без приятелски жестове като прегръдки в космоса. След това НАСА трябва да поеме инициативата за внимателно и категорично извеждане на МКС от орбита. 

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA