Ето защо Роскосмос забрани на служителите си да ходят на командировки и почивки в чужбина

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

Руската ракета „Ангара“, която летя през 2022 година. Фото: Роскосмос

11 март 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Със заповед на ръководителя Дмитрий Рогозин, Роскосмос забрани на служителите си да напускат границите на Руската федерация, независимо дали става въпрос за командировка или почивка в чужбина. 

Официално обосновката за такава строга мярка е, че тя се налага във връзка с „обострената геополитическа обстановка и санкционната политика“. Единствено изключение се допуска, ако служителите на руската космическа агенция пътуват до Беларус или Казахстан за подготовката на изстрелванията на ракетите, поддръжката на наземната космическа инфраструктура или разрешаването на други служебни въпроси. 

Но истинската причина за забраната е съвсем различна – режимът на Путин, който в руския отрасъл се олицетворява от Рогозин, напълно основателно се бои, че пътуващите никога няма да се върнат в Русия.

Независимият журналист Камил Галеев пояснява какво всъщност се случва. Галеев се е натъкнал на руски чатове, в които специалистите търсят начин да емигрират. Очевидно граничарите имат изрични заповеди да не позволяват на IT-специалистите да напускат държавата. Ако желаеш да си тръгнеш, има само едно правило: в никакъв случай не споменавай, че си от софтуерната индустрия. Закълни се, че си хуманитарист и ще ти позволят да напуснеш.

Журналистът твърди следното: Русия толкова дълбоко се е интегрирала в западния пазар, че пренасочването към Китай ще е огромна задача, изискваща сериозна подготовка. Не е свършена подготвителната работа преди войната, защото експертите по сигурност не са знаели, че ще се стигне дотук. Санкциите удрят Русия по всички звена: вносът на машини е спрял, вносът на части за тях е спрял, поддръжката им е преустановена, съществуващата дигитална и хардуерна инфраструктура е блокирана. Това е унищожително систематично сътресение.

На теория би могло да се предположи, че Русия ще се пренасочи към Китай. Но дори и да игнорираме факта, че даже Китай не разчита само на себе си (представлява вносител на микрочипове), това няма да е толкова лесно. Китайците няма да помогнат саможертвено на руснаците, ако решат да използват този управленски лост, те ще ги разкъсат докрай.

Истината е, че даже аполитичните хора, както и лоялистите на Путин разбират много добре, че икономическото бъдеще пред Русия е катастрофално. Ако те смятат, че имат пазарни умения, ще напуснат. Русия ще ги загуби и ако западните държави пожелаят да наемат тези специалисти, ще е добре. Но ако не желаят, в противен случай специалистите вероятно ще се ориентират към Транскавказието и Централна Азия.

Държавите от Транскавкавието и Централна Азия от друга страна са дълбоко интегрирани с Русия. Затова руският икономически колапс ще ги повлече. Създаването на нови работни места в тези региони ще реши до голяма степен проблемите им.

„Западняците не разбират Русия. Те вярват в евтината пропаганда за „колективизма и консерватизма“. И двете неща не са верни. Съвременна Русия е изключително индивидуалистична и се отвращава от колективната работа. И разбира се, че руснаците не са консервативни, вижте статистиките за абортите. Това е супер индивидуалистично, супер прагматично общество, на което не му пука за „абстрактни ценности“ и разбира се, няма вариант за колективна работа на базата на тези ценности. Руснаците могат да говорят съобразно идеологическия дневен ред, но това са простотии и това, което говорят, не отразява индивидуалните им постъпки“, категоричен е Галеев. „Ще ви дам пример. През 2015 г. Турция свали руски военен самолет. Имаше огромна пропагандна кампания спрямо Турция и всички медии вдигнаха врява какви варвари са турците и как трябва да си върнем Константинопол. Потребителите в социалните мрежи или се съгласяваха, или не противоречаха. Но веднага щом полетите към Турция бяха отново разрешени, всичките турски хотели се напълниха с туристи. Много идеолози бяха съкрушени от тези новини. Те видяха, че хората могат да говорят за отмъщение и християнско завоевание, но това не отразява индивидуалното им поведение изобщо“.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/