Спермограма – Ин Витро АГ Медицински Център „Димитров“

1
134
Добави коментар
Erengi
Erengi

Мъжкия инфертилитет е глобален проблем с все по нарастваща значимост. При около 40% от случаите, стерилитета в двойката може да се дължи на мъжа, поради това едно от първите изследвания, които се назначават, за да се установи причината за незабременяване е спермограмата. В зависимост от резултата почти веднага лекуващия лекар може да каже дали причината за безплодието не се дължи имeнно на партньора.

Спермалния анализ (за по-кратко наричан спермограма)  предоставя изчерпателна информация за броя и качеството на сперматозоидите. Изследват се важни показатели като обем, pH, брой, подвижност и жизнеспособност и структурни характеристики (морфологична оценка) на сперматозоидите. Анализа се прави от специално обучени ембриолози.

Как да се подготвите за спермограма?

Семенната течност се получава чрез мастурбация след период от 3 до 5 дни полово въздържане. Известен период (поне 1-2 седмици) преди изследването мъжът трябва да избягва посещения на сауна, горещи вани, злоупотреба с алкохол и лекарствени средства, тежки психически и физически натоварвания. Отделянето на материала става в специални стерилни контейнери, които се дават на пациента в лабораторията. При получаване на материала на друго място (например в у дома) пренасянето му до лабораторията следва да се осъществи в рамките на 30 мин. при щадящи за сперматозоидите условия – температура не по-ниска от 200С, на тъмно, в плътно затворен контейнер (получен предварително в лабораторирията).  След предаване в лабораторията семенната течност се оставя за втечняване 10-15 мин. при 370С или 30 мин. при стайна температура след което се изследва.

В повечето случаи обикновенната спермограма ни предоставя достатъчно информация, но при съмнения, лекуващия лекар може да препоръча разширен анализ. Ин витро АГ Център Димитров предлага:

Разширен спермален анализ с биологична преживяемост

Базира се на различни методи за обработка на сперматозоидите, с което се цели отделянето на сперматозоидите от семенната плазма и останалите клетки и селектирането на най-добрите бързоподвижни сперматозоиди. След 24 часа се отчита процента на останали живи сперматозоиди. Прочетете допълнително нашата обширна статия за разширената спермограма.

Спермограма с Крюгер тест

Детайлно изследване на морфологията на сперматозоидите. В зависимост от това дали имат нормална структура или някакъв дефект (патология), сперматозоидите се разпределят в различни групи.

Изследване на ДНК фрагментация

Анализ, при който се наблюдава структурната цялост на генетичната информация на сперматозоидите. Промени в ДНК могат да бъдат причина за намалена оплодителна способност, за това теста се препоръчва в следните случаи: при идиопатичен (неизяснен) стерилитет; при многократни неуспешни инвитро процедури; когато получените ембриони са с лошо качество; при пациенти с множество повтарящи се спонтанни аборти; при наличие на варикоцеле.

HBA (Sperm-Hyaluronan Binding Assay) Тест за определяне на функционалната зрялост на сперматозоидите 

Хиалуронанът е вид захар – гликозаминогликан с високо молекулно тегло. Среща се в различни части на тялото и е ключов компонент в групата от клетки, които обграждат яйцеклетката (Cumulus oophorous). По време на последния етап от съзряването си, сперматозоидите придобиват способността да се свързват към хиалуронана.  Изследвания показват, че възможността да разпознават и да се прикрепват към хиалуронана е важен показател за доказване на зрялостта и оплодителната способност на мъжките гамети. Оказва се, че по време на нормалното зачеване прикрепването на сперматозоидите към хиалуронана, намиращ се  в слоя клетки, заобиклящ яйцеклетката, служи като естествен механизъм за подбор на здравите и узрели сперматозоиди.  Прикрепянето на сперматозоидите към хиалуронана може да бъде индикатор, за това до колко подложените на анализа клетки могат да доведат до реализирането на успешна бременност.

Какво представлява и как се извършва HBA теста?

Нативни или предварително обработени сперматозоиди се поставят върху специално предметно стъкло  покрито с хиалуронан. Зрелите сперматозоиди ще се свържат към хиалуронана. Свързаните подвижни сперматозоиди ще преустановят постъпателните си движения, но ще запазят активните движения на опашката, а несвързаните сперматозоиди (незрели) ще се движат свободно. Изчислява процентът на свързване на сперматозоидите. Резултатът от HBA теста ≥ 80% говори за нормална зрялост и физиологична функция на гаметите.

Диагнози на спермограмата

Най-често поставяните диагнози на спермограмата са:

Normozoospermia – всички изследвани показатели са в норма

Oligozoospermia – намален брой на сперматозоидите

Asthenozoospermia – намалена подвижност на сперматозоидите

Teratozoospermia – влошена морфология на сперматозоидите

Azoospermia – липса на сперматозоиди в еякулата

Hypovolemia – намален обем на еякулата при нормални други показатели

Диагнозата може да е комбинация от няколко влошени показателя – например Oligoasthenoteratozoospermia – което означава намален брой на сперматозоидите, с влошена подвижност и лоша морфология. Ако има отклонения се препоръчва след период от време (около месец) да се направи повторно изследване, за да се отхвърли или да се потвърди. Възможно е това да не е постоянно състояние (понякога причината е временен фактор, който повлиява върху резултата). Стойностите на спермалния анализ никога не са едни и същи, а обикновенно варират, както между отделните лаборатории, така и между отделните спермограми (причината е, че сперматогенезата е непрекъснат процес, продължаващ около 70 дни). Резултатите от изследването се отразяват в специална бланка (СПЕРМОГРАМА).