Руската ракета Союз-2.1а с пилотирания кораб Союз МС-21 бе изведена на стартовата площадка

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Союз-2.1а“ с кораба „Союз МС-21“ бива извеждана на стартовата площадка. Фото: Роскосмос 

15 март 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин космическата ракета „Союз-2.1а“ с пилотирания кораб „Союз МС-21“ бе изведена на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур и приведена във вертикално положение. 

Изстрелването на кораба с трима космонавти е насрочено за 18-ти март (петък) в 17:55 ч. българско време. 

Този път по време на извеждането на ракетата транспортьорът не беше обозначен с буквите „V“ и „Z“, които се използват от руските активисти като подкрепа към войната в Украйна. Такива имаше при показната акция в началото на месеца, когато Роскосмос демонстративно сне ракета с комерсиални спътници „УанУеб“ и отказа да ги изстреля, тъй като британската фирма-оператор не клекна на искането на агенцията да бъдат дадени гаранции, че сателитите няма да се използват с военно прложение. За щастие сега върху съоръженията няма политически символи – и така и трябва да бъде, за да може международното сътрудничество в космоса да продължи. 

Ако всичко мине по план, към МКС ще бъде изпратен екипаж от трима души: Олег Артемиев, Денис Матеев и Сергей Корсаков. За пръв път от началото на експлоатацията на станцията към нея ще излети кораб, екипажът на който се състои единствено от обучени професионални космонавти на Русия. Като правило корабите „Союз“ винаги превозват поне един чуждестранен астронавт – представител на западна космическа агенция или турист. В края на 2021-ва година за пръв път от края на епохата „Мир“ беше изстрелян изцяло руски екипаж – този на филмовия проект „Вызов“, но тогава на борда на кораба „Союз МС-19“ имаше един професионален космонавт (Антон Шкаплеров) и към него се присъединиха режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд. Сега „Союз МС-21“ ще лети само и единствено с квалифицирани руски специалисти. 

Командир на предстоящата мисия е Олег Артемиев, като това ще е трети полет за него. Ветеранът е избран за космонавт през 2003 година, а преди да полети в орбита той изпълнява две симулирани мисии до Марс в хода на имитационната програма „МАРС-500“ (в периода 2005-2007 г.). Първата му реална космическа експедиция е през 2014 г., а втората – през 2018 година. Артемиев (р. 1970 г.) е най-възрастният от екипажа. 

Към него ще се присъединят младоците Денис Матеев и Сергей Корсаков, родени съответно през 1983 и 1984 година. И двамата са възпитаници на Московския държавен технически университет „Бауман“ (Артемиев също го е завършил). 

Космическият кораб „Союз МС-21“ притежава собствено име „С. П. Корольов“ в чест на именития конструктор Сергей Корольов, тъй като през януари отбелязахме 115 г. от неговото рождение. Именно той е разработил легендарната ракета „Р7“ (Семьорка), с която са изстреляни първият изкуствен спътник, кучетата Лайка, Белка и Стрелка, както и първият космонавт Юрий Гагарин. Без Корольов, който е с украински произход (роден е в Житомир през 1907 г., тогава част от Руската империя, днес се намира в Украйна), Русия нямаше да разполага с ракетите от семейството „Союз“, пряк наследник на „Семьорка“, които съвсем доскоро държаха рекорда като най-надеждните носители в света (преди американските ракети „Фалкън“ да поставят нов рекорд по брой непрекъснати полети без провал).

За повече информация: Новости-космонавтики

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/