Общи правила за избор на нощници и халати за бременни жени и кърмещи майки

1
123
Добави коментар

Бременността внася кардинални промени в живота на всяка жена. Гардеробът й също се променя в очакване на чудото. В последния месец преди раждането и по време на престоя в болницата халатите и нощниците при бременните стават негова основа. А тези важни за случая дрехи имат свои собствени характеристики.

Бъдещите майки понякога се затрудняват в търсенето и намирането на удобни и практични, но в същото време стилни дрехи. За всяка бъдеща родилка е нужен комплект от два халата и три нощници. Необходим е един халат, за да се общува с бебето и да се храни. Вторият е за посещение на душ кабината и разходката по болничните коридори. Една от нощниците е за родилната зала. Някои медицински институции предлагат за тази цел стерилни продукти с еднократна употреба. По-добре е този момент да се изясни предварително. Ако все пак раждането ще е в собствена нощница, по-добре е тя да е евтин и обикновен модел, защото после ще бъде изхвърлена. При последващия престой в болница след раждането, ще са необходими още две нощници, за да могат да се сменят.

По-добре е в последния месец от бременността да се закупят необходимите дрехи, защото точният им размер ще е вече ясен и те ще бъдат удобни – нито широки, нито прилепнали и стягащи. Всяка бременна жена може да се наслади на пазаруването месеци преди раждането, без излишна суета и бързане. И не бива да се забравя, че пижамите са удобни за носене от бъдещите майки у дома, но за болницата не са препоръчителни.

А ето и някои общи правила за избор на халати и нощници за бременни жени. Трябва да се избягва излишния декор по нощницата. Дори обикновената дантела със своята текстура често дразни деликатната кожа на бебето. И всякакви пайетки, кристали и мъниста са опасни.

При търсенето на халати и нощници за бременни и кърмещи майки, трябва да се избират само изделия от естествени материали. Те имат много предимства: хипоалергенни са, приятни на допир и лесно се перат. Търсени от бъдещите майки са памучните изделия – издръжливи, леки, дишащи. Но лесно се свиват и мачкат при пране. Нощниците от бамбук са антибактериални, абсорбират добре влагата, без да залепват по кожата, не задържат миризми.

Основният плюс на трикотажните халати и нощници е еластичността им. Могат да се носят и след раждането. Тъканта приема първоначалната си форма.Имат добра въздухопропускливост и дълготрайност. Но трябва да се избягват нискокачествените трикотажни изделия, които може да причинят алергии. При закупуване на нощница и халат, по-добре е и двете изделия да са от една материя и в една цветова схема.

Изборът на нощници за бременни зависи и от съответния сезон. За зимата е добре да се изберат хавлиени продукти, защото те предотвратяват хипотермията на гърдите, което ще улесни кърменето. И на детето ще му бъде приятно, опирайки се до меката и топла тъкан. Да не се купуват прекалено големи нощници и халати, защото придават небрежен вид на бременната жена. Прекалено тесните изделия ще имат също обратен ефект. Оптималната им дължина  трябва да е малко под коляното. При халатите чудесен вариант за лятото е кимоното, а за зимата – модел с три четвърти ръкав.