УСПЕХ: Новата ракета на американската компания Астра достигна орбита!

1
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : Astra / NASASpaceflight.com

15 март 2022 г. 19:40 ч.

Светослав Александров. Браво, Астра!!! В САЩ се появи нова „космическа метла“ – поредната орбитална ракета-носител, която е американско производство с американски ракетни двигатели! Ракетата, която е обозначена със скучноватото название „Ракета 3.3“, излетя днес, на 15-ти март, в 18:22 ч. българско време от космодрума на о-в Кодиак в Аляска. Това бе първият старт на носителя след аварията на 10-ти февруари, което показва, че Астра може да се съвзема бързо от провали и да жъне успехи! 

Февруарският провал бе особено болезнен, тъй като „Ракета 3.3“ изпълняваше мисия по програмата „Елана“ на НАСА. 

Но днес нямаше никакви проблеми по време на полета, като изключим това, че в неговия край имаше напрежение, тъй като поради отдалечеността на ракетата от приемните антени наземното ръководство първоначално не можа да установи дали трите комерсиални спътника за нуждите на частната фирма Спейсфлайт Индъстрис са се отделили успешно. Потвърждението, че всичко е минало нормално, дойде около час по-късно, когато спътниците бяха в обхвата на наземните станции и стана ясно, че те излъчват радиосигнали от техните целеви орбити. 

Успехът е много важен за Астра и за западната космонавтика. Това е единствената друга компания в САЩ освен СпейсЕкс, която изцяло работи по т.нар. итеративен подход. Вместо да хаби дълги години в планиране и чертежи, фирмата, по подобие на тази на Илон Мъск, изстрелва множество прототипи и се учи в ход. Това е класическата метода на Корольов – през 50-те и 60-те години на миналия век легендарният съветски конструктор по този начин създава първите орбитални носители Равносметката за Астра е следната: първата ракета бе унищожена още на стартовата площадка (на 23 март 2020 г.), а дебютният полет през септември 2020 г. завърши с провал. Вторият и третият, съответно на 15-ти декември 2020 и на 18 август 2021 г., също бяха аварийни. Едва на четвъртия опит, на 20 ноември 2021 г., Астра пожъна успех.

За съжаление петата мисия (на 10 февруари тази година) отново бе аварийна, но вече днес, на 15-ти март, имаме нов успех! И така – независимо от трудностите за пет месеца Астра има два благополучни полета! Никоя друга частна фирма не е успявала да се отчете с такава успеваемост за такова кратко време!

Ракетите на Астра са изцяло американски, с американски ракетни двигатели. Всяка „Ракета 3.3“ е двустепенна, като на първата степен тя е оборудвана с 5 двигателя „Делфин“ на керосин и кислород с електрически турбопомпи, а на втората има един оптимизиран за работа във вакуум двигател „Етер“ на керосин и кислород.

Следващите три полета на Астра ще са по поръчка на НАСА в рамките на програмата „Тропикс“, целяща изучаване на механизмите, по които възникват тропическите бури. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/