Ревматоиден артрит — Симптоми, причини, усложнения

1
160
Добави коментар
rzamen
rzamen

Ревматоиден артрит — Симптоми, причини, усложнения

Ключови факти Ревматоидният артрит е хронично (дългосрочно) заболяване, което може да причини болка и подуване на ставите.Хората, които имат ревматоиден артрит, често изпитват моменти, когато ставите им са особено болезнени.Важно е да не отлагате разговора с Вашия лекар, ако смятате, че може да имате ревматоиден артрит.Започването на лечението възможно най-скоро помага да се избегнат сериозни симптоми.Можете да забавите допълнително увреждане на ставите и да управлявате болката с лекарства, упражнения и промени в начина на живот. Какво е ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит е хронично (дългосрочно) заболяване, което може да причини болка и подуване на ставите. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната ви система не разпознава тъканта, облицоваща ставите ви, като част от тялото ви и я атакува. Когато това се случи, някои стави стават подути и болезнени.

Ревматоидният артрит обикновено засяга по-малките стави, като ставите на ръцете и краката, но може да засегне и големи стави като коленете и бедрата.

Ревматоидният артрит засяга почти 1 на всеки 50 души и е по-чест при жените, отколкото при мъжете. Ревматоидният артрит е различен от остеоартрит , защото се появява, когато имунната ви система атакува ставите ви, докато остеоартритът е, когато хрущялът, който защитава ставите ви, се разпада.

Какви са симптомите на ревматоиден артрит?

Симптомите на ревматоиден артрит са болка и скованост в поне 3 стави. Хората с ревматоиден артрит могат да изпитат тези симптоми по различни начини, които могат да включват:

болка или подуване в ставите на двете ръце или двата кракаскованост в ставите за повече от 30 минути след като се събудитесиметрия с едни и същи стави от двете страни на тялото, които са засегнатиусещане, подобно на грип, когато цялото тяло ви боли

Не всеки, който изпитва тези симптоми, има ревматоиден артрит. Симптомите на ревматоидния артрит са като други видове артрит, така че Вашият лекар може да препоръча допълнителни изследвания и да Ви насочи към специалист по стави, ревматолог, за диагностика.

Хората с ревматоиден артрит често имат различни преживявания. Някои хора имат пристъпи — моменти, когато ставите им се чувстват особено болезнени — последвани от месеци или дори години, с малко симптоми. Други хора може да имат симптоми, които бавно се влошават с течение на времето.

Ревматоидният артрит може да засегне други части на тялото ви, като белите дробове, сърцето или очите, особено ако заболяването не се лекува правилно.

Какво причинява ревматоиден артрит?

Лекарите не знаят причината за ревматоидния артрит. Но е по-вероятно да имате ревматоиден артрит, ако някой от близкото ви семейство има това заболяване. Пушенето също увеличава риска от развитие на ревматоиден артрит.

Мога ли да предотвратя ревматоиден артрит?

Не можете да предотвратите ревматоиден артрит, тъй като причината за заболяването не е известна.

Отказването от тютюнопушенето или никога да не пушите ще намали риска от развитие на ревматоиден артрит. По-вероятно е да развиете ревматоиден артрит, ако някой от близкото ви семейство го има, но за съжаление няма начин да намалите този риск.

Хората, които имат ревматоиден артрит, често изпитват пристъпи, когато ставите им са особено болезнени. Да научите какво предизвиква вашите пристъпи може да помогне за намаляването или предотвратяването им.

За някои хора стресът може да предизвика избухване, така че може да бъдете изтощени или да се изтласквате извън границите си. Наличието на инфекция, пропускане на доза от Вашето лекарство или промяна на плана Ви за лечение също могат да причинят обостряне.

Воденето на дневник за храна и дейности може да ви помогне да разберете вашите лични тригери, но имайте предвид, че понякога пристъпите се случват без очевидна причина.

Кога трябва да видя моя лекар?

Ако забележите симптоми на ревматоиден артрит или се притеснявате, че може да имате ревматоиден артрит, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Вашият лекар може да Ви насочи към ревматолог, който е лекар, специализиран в ставите. Важно е да се действа бързо. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-малко е вероятно да получите трайно увреждане и деформация на ставите.

Как се диагностицира ревматоидният артрит?

Вашият лекар ще диагностицира ревматоиден артрит, след като зададе въпроси за симптомите Ви и прегледа Вашите болезнени или подути стави. Вероятно Вашият лекар ще Ви препоръча кръвни изследвания, включително проверка на кръвните Ви нива на антитела, наречени ревматоиден фактор (RhF) и антицикличен цитрулиниран пептид (анти-CCP), както и някои маркери на възпаление, наречени скорост на утаяване на еритроцитите (ESR) и С-реактивен протеин (CRP). Високият резултат в някой от тези кръвни изследвания може да покаже, че имате ревматоиден артрит.

Вашият лекар може също да препоръча рентгенови лъчи или други сканирания, за да помогне за поставяне на диагнозата.

Ако Вашият лекар смята, че може да имате ревматоиден артрит, той ще Ви насочи към ревматолог, който е лекар, специализиран в ставите.

Важно е да започнете лечението на ревматоиден артрит възможно най-скоро, тъй като намалява вероятността да имате сериозни симптоми по-късно.

Как се лекува ревматоидният артрит?

Няма лек за ревматоиден артрит. Но има възможности за лечение, които Вашият лекар може да Ви предпише, за да помогне за справяне с болката и да спре по-нататъшното увреждане на ставите Ви. Вашият лекар може да препоръча комбинация от лекарства, включително:

Болкоуспокояващи лекарства , като парацетамол.Омега-3 добавки. Това е вид мазнини, естествено намиращи се в храни като някои риби, които можете да приемате като хранителна добавка, за да помогнете при болка и скованост.Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или селективни инхибитори на циклооксигеназа-2 (COX-2). Това са лекарства за облекчаване на болката, които Вашият лекар може да Ви предпише, когато парацетамолът и добавките не облекчават болката и сковаността Ви.Модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs), като метотрексат. Това са група лекарства, които намаляват симптомите и увреждането на ставите ви, включително лекарства, известни като биологични DMARDS (bDMARDs).Кортикостероиди , като преднизолон . Това са лекарства, които могат да ви помогнат да управлявате болката и сковаността по време на пристъпи. Кортикостероидите се предлагат като таблетки или могат да бъдат инжектирани от Вашия лекар в става за намаляване на болката.

Други допълнителни лечения като масаж, акупунктура или транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) могат да помогнат за намаляване на болката. Но те няма да намалят увреждането на ставите ви и не трябва да заменят предписаните ви лекарства.

Tripterygium wilfordii („екстракт от лоза на бога на гръмотевиците“) е китайска билка, която не се препоръчва за лечение на ревматоиден артрит, тъй като може да има опасни странични ефекти.

Как се управлява ревматоидният артрит?

Можете да управлявате ревматоиден артрит, като приемате лекарства, предписани за лечение на болка и възпаление на ставите. Можете също да помогнете за намаляване на симптомите, като тренирате и поддържате здравословно тегло. Стремете се да правите 30 минути умерени упражнения през повечето дни от седмицата. Това може да бъде наведнъж или разделено на по-кратки сесии.

Може също да се наложи да направите промени у дома, за да ви помогне да управлявате ежедневните задачи като почистване или градинарство. Професионален терапевт може да ви помогне да направите корекции, ако болката или сковаността на ставите затрудняват изпълнението на определени задачи. Те могат да ви препоръчат инструменти за намаляване на натоварването на ставите ви, като кошчета за боклук с дълга дръжка, за да не е нужно да се навеждате, или държачи за книги, за да намалите напрежението върху ръцете и китките.

Може да откриете, че ревматоидният артрит ви прави разочаровани и разстроени. Ревматоидният артрит може да причини лош сън, което също може да ви накара да се чувствате отпаднали. Обсъдете чувствата си с приятели и семейство и им обяснете какво могат да направят, за да ви подкрепят. Това може да ви помогне да се почувствате по-добре и да се уверите, че помощ е налична, ако е необходимо. Ако се борите с лошо настроение или не успявате да заспите, вашият лекар ще може да ви подкрепи и да работи с вас, за да изградите план за помощ.

Предотвратяване на падания

Ревматоидният артрит може да направи ставите ви по-твърди и по-малко гъвкави, увеличавайки риска от падане. Някои примери за това как да намалите риска от падане у дома включват:

добро осветление — уверете се, че вашият дом и външните площи са добре осветенипремахване на опасности от спъване като разхлабени проводници или килимипоставяне на гумени постелки в банята за предотвратяване на подхлъзване

Професионален терапевт може да ви даде персонализирани съвети как да избегнете падания и да се пазите у дома.

Какви храни са добри за ревматоиден артрит?

Важно е да поддържате здравословна диета, ако имате ревматоиден артрит, за да намалите риска от развитие на сериозни симптоми. Това включва:

да ядете много плодове, зеленчуци и пълнозърнести зърнени храни, като кафяв ориз или овесядене на храни, които съдържат рибено масло (омега-3)избягване на мазни, сладки или много солени хранине пие често алкохолподдържане на здравословно телесно тегло