Космическата фондация преименува Нощта на Юрий – и това е ужасна идея

1
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

В продължение на 60 години усмивката на Гагарин символизира порива на човек към звездите. Снимка : РКК Енергия

15 март 2022 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Американската неправителствена организация Космическа фондация реши през тази година да преименува Нощта на Юрий. Това е празник, който отбелязваме ежегодно на 12-ти април, спомняйки си за историческия първи полет на човек в космоса – на космонавта Юрий Гагарин. Вместо това събитието ще бъде отбелязано под надслова „Космическо празненство: Какво предстои?“. Но премахването на името на Гагарин от тазгодишните чествания е лоша идея, независимо от избухването на войната в Украйна. 

Има няколко причини затова. 

Първата – самият Юрий Гагарин е бил противник на войните. Както напомня космическият журналист Кийт Кауинг, негова е мисълта: „Гледайки Земята от космоса осъзнах, че тя е твърде малка за конфликти и достатъчно голяма за сътрудничество“. 

Втората – да, инвазията на Украйна от Путинова Русия е зло, но каквото и да мислите за съвременното руско управление, изстрелването на кораба „Восток 1“ през 1961 г. е постижение на СССР, като в състава на Съюза е била и Украйна. Нещо повече – основателят на съвременната космонавтика Сергей Корольов, който е участвал в създаването на ракетите „Р7“ и корабите „Восток“, е с украински корени. Той е роден на 12 януари 1907 г. в Житомир, днес част от Украйна, тогава в състава на Руската империя. Бащата на Корольов е от Беларус, докато майка му е украинка. По-късно през 1924 г. Сергей Павлович следва в Киевския политехнически институт – украинска институция. 

Трето – космонавтиката, независимо дали е американска или съветска, е зачената в грях. Както ранните ракети на САЩ, така и тези на СССР имат корени от хитлеристка Германия. В първия случай Вернер Фон Браун, създателят на ракетата „Сатурн 5“, посредством която е изпратен човек на Луната, е бивш член на нацистката партия. Във втория случай ракетите „Союз“ са наследник на „Р7“, които от своя страна са производни на ракетите „Р1“ – съветското копие на немските „Фау 2“ (вижте статията на КОСМОС БГ за операция ОСОАВИАХИМ и генезиса на съветската космонавтика). 

Без украинеца и съветски гражданин Сергей Корольов, без съветската ракетна индустрия да стъпи на немското наследство, нямаше да има и съвременна руска космонавтика, ракети и кораби „Союз“. 

Осъждането на войната в Украйна и презрението към режима на Путин е морално и оправдано.

Но пренаписването на историята, която (както показах по-горе) е твърде комплексна, представлява ужасна идея. Всички космически ентусиасти би следвало да познаваме греховното начало на космонавтиката и да се поучим от грешките на миналото, но въпреки това вярваме в доброто бъдеще на човечеството сред звездите. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/