Космическият телескоп Джеймс Уеб изпрати нова снимка след успешна фина настройка на оптичните му системи!

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне тази снимка на звездата 2MASS J17554042+6551277. Оптичните системи на телескопа са толкова чувствителни, че на изображението се виждат и околните звезди и галактики. Credit: NASA/STScI

16 март 2022 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Новоизстреляният телескоп на американската космическа агенция НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция „Джеймс Уеб“ изпрати изображение на звездата 2MASS J17554042+6551277, на което се виждат и околните звезди и галактики! Снимката доказва, че телескопът е преминал успешно през етапа на фина настройка на неговите оптични системи.

Научните екипи потвърждават, че всички звена от сложната оптика на телескопа работят според или над очакванията. Не са установени никакви сериозни проблеми, нито замърсявания на обсерваторията. Тя е в състояние да насочва светлината от далечните космически обекти към научните прибори без отклонения.

Изследователите ще получат първите снимки на Вселената с научна стойност след няколко месеца, но засега инженерните изображения (като показаното по-горе) отговарят напълно на очакванията им. 

След като оптичните системи на телескопа бяха фино настроени, екипът на „Джеймс Уеб“ успешно подравни и основната камера спрямо огледалото му. През следващите шест седмици ще бъдат подравнени и останалите научни прибори: Near-Infrared Spectrograph, Mid-Infrared Instrument, Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph. Последният етап от подготвителната работа включва елиминирането на някои дребни грешки в позиционирането на сегментите на огледалото.

Екипът обещава, че първите изследователски снимки с висока разделителна способност ще бъдат официално публикувани през това лято. 

Източник: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/