За пръв път напълно сглобена ракета Старшип мина през криогенно изпитание!

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от „мокрото изпитание“. Photo credit : SpaceX/LabPadre.com

17 март 2022 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. Програмата „Старшип“ на СпейсЕкс отбеляза важен напредък – за пръв път напълно сглобена ракета беше подложена на криогенно изпитание! Постижението е съществено, защото до този момент долните и горните степени бяха изпитвани поотделно. 

Фирмата на Илон Мъск даде ход на това изпитание в съдбовен ден – днес също така очакваме за пръв път построената от Боинг ракета „Спейс Лонч Систъм“ за лунната програма на НАСА „Артемис“ да бъде изведена на стартовата площадка. 

Според журналиста Ерик Ралф, пишещ за сайта Тесларати, първата подложена на криогенно изпитание сглобена ракета „Старшип“ се състои от вече известните и добре тествани компоненти „Бустър 4“ (долна степен) и „SN20“ (горна степен). Плановете на Мъск непрекъснато се менят и сега за съжаление не очакваме ракетата да полети в тази конфигурация – изглежда, че първият полетен вариант ще се състои от различни горна и долна степен. Но не може да омаловажим постигнатото досега – космическата система „Старшип“ най-сетне започва цялостни тестове! 

Като за начало първата степен бе напълнена на 10% от нейния максимален капацитет, а втората – на 25-50% от нейния максимален капацитет с течен азот. Понеже азотът е практически инертен, това е добър начин, по който издръжливостта на ракетата бива проверявана. Дори и да не оцелее по време на изпитанието, в такъв случай ракетата просто ще се пръсне или разпадне вместо да избухне (както ако бъде напълнена с истинско гориво – течен метан и кислород). А взрив на стартовата площадка би гарантирал продължителни ремонти и дълги месеци отлагания (включително и защото отново ще се вдигне вой от екоактивистите за влиянието на „Старшип“ върху околната среда).

Междувременно Илон Мъск продължава да смята, че дебютният орбитален полет на свръхтежката ракета може да е факт още през тази година. Това е оптимистично вярване, тъй като „Старшип“ е най-амбициозният космически проект в историята на човечеството. И все пак новини като тази доказват, че напредъкът по програмата е реален и в един момент тя ще стигне до финалната права. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/