ЕКА официално преустанови работата с Русия по ЕкзоМарс

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

17 март 2022 г. 16:30 ч. Управляващият съвет на Европейската космическа агенция с пълно единодушие прие решение да прекрати сътрудничеството с Русия по съвместната руско-европейска мисия „ЕкзоМарс-2022“. 

Напомням на читателите, че мисията трябваше да излети през есента на тази година с руска ракета-носител „Протон-М“. Впоследствие кацането на амбициозния европейски марсоход „Роузалинд Франклин“ трябваше да бъде осъществено с руска спускаема платформа „Казачок“.

Оттук насетне директорът на ЕКА Йосиф Ашбахер е оторизиран да проведе бързо проучване сред европейската индустрия, за да се разгледат възможностите за самостоятелно изстрелване и приземяване на марсохода върху марсианската повърхност през близките години. 

Коментар от Светослав Александров, администратор на КОСМОС БГ:

„ЕкзоМарс“ беше първият реален шанс на Русия да се опита да кацне на Марс след неуспешното изстрелване на мисията „Марс-96“ през 1996 година. Макар и с минимална вероятност за благополучие, отчитайки аварийността на руските космически технологии, това все пак бе някакъв шанс. 

Руска мисия не е навлизала в атмосферата на Червената планета от 1974 година (АМС „Марс 6“) – това е и последният марсиански спускаем апарат, построен по съветско време. След разпадането на СССР през 1991 година Руската федерация има два опита за самостоятелни мисии към Марс (горепосоченият от 1996 и „Фобос-Грунт“ през 2011 г.) – и двете мисии се провалят при изстрелването.

Русия можеше да получи уникален шанс да участва в световните междупланетни изследвания благодарение на международното сътрудничество, ковано години наред с дипломация и разум. В рамките само на няколко седмици то бе потопено в кръв. 

Днес САЩ е световен лидер в изучаването на Марс с три работещи мисии на повърхността – „Пърсъвиърънс“, „Кюриосити“ и „Инсайт“. Китай е на почетното второ място с една мисия „Чжурон“. 

Руснаците дори няма да са трети. Но не ги жалете. Не го заслужават. 

Източник: ЕКА

На снимката: техници подготвяха спускаемата мисия „ЕкзоМарс 2022“ за полет тази година – очевидно това няма да се случи. Фото: Роскосмос