В Европа има натиск навигационните спътници Галилео да се изстрелват с Фалкън 9, а не с Ариана 6

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

21 март 2022 г. 08:05 ч. След като руските ракети вече са недостъпни за нуждите на европейската космонавтика, немското технологично предприятие OHB изненадващо започна да настоява европейските спътници от навигационната система „Галилео“ да се изстрелват не с новата европейска ракета „Ариана 6“, а с американската ракета на Илон Мъск „Фалкън 9“.

Новината бе публикувана във френскоезичното бизнес списание Challenges. 

Нека да напомня какво се случи през последните няколко седмици. Според първоначалните планове руска ракета „Союз“ трябваше да изведе в орбита две партиди „Галилео“ съответно през март и септември 2022. Но след санкциите, наложени от Европа спрямо Русия в отговор на войната в Украйна, Роскосмос оттегли персонала си от европейския космодрум Куру. Това принуждава Европейската комисия да потърси друго решение. Най-очевидният избор е да се използва новата европейска ракета „Ариана 6“, която ще проведе първия си полет в края на тази или в началото на другата година. Вече има договор за извеждането на три партиди спътници „Галилео“ с „Ариана 6“. Сега, след оттеглянето на „Союз“, просто могат да се направят поръчки за два други полета. 

Но OHB посредством дискретно лобиране, което, съобщава Challenges, става все по-малко дискретно с всеки изминаващ ден, настоява да се разчита на американската компания СпейсЕкс. Това е изненадващо, тъй като OHB е миноритарен акционер в европейското космическо дружество Арианаспейс (оператора на „Ариана 6“).  Предложението на немската фирма е следното: Брюксел трябва да резервира три полета на „Фалкън 9“, като всеки от тях трябва да осигури извеждането на два спътника. Полетите трябва да се осъществят възможно в най-кратък срок.

Журналистите са отправили запитвания към Арианаспейс, OHB и френската космическа агенция CNES, но засега не са получили отговор. 

Снимка от изстрелването на спътници „Галилео“ в края на 2021-ва година със „Союз“ – очевидно последното по програмата. Photo credit : ESA/CNES/Arianespace – Photo Optique Video du CSG – S. Martin