Мисията на ЕКА и НАСА Солар Орбитър засне най-детайлната снимка на Слънцето!

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Слънцето, заснето от мисията на ЕКА и НАСА „Солар Орбитър“ от разстояние 75 милиона километра. Image credit : ESA

27 март 2022 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА „Солар Орбитър“ сполучи на 7-ми март да заснеме най-детайлната снимка на нашето Слънце!

Фотографията бе направена, докато „Солар Орбитър“ бе на разстояние 75 милиона километра от звездата ни. Никога досега космически апарат, оборудван с камера, не е облитал Слънцето толкова отблизо!

Напомням на читателите, че американската мисия „Паркър“ се сближава на по-малко разстояние от Слънцето в сравнение със „Солар Орбитър“, до няколко милиона километра от неговата повърхност, но тя не е оборудвана с камера, а вместо това разчита на други научни инструменти, за да го изучи в детайли. Така че „Солар Орбитър“ е наистина най-доброто, с което разполагаме като възможност за заснемане на звездата ни от космоса. 

Фрагмент от глобалното изображение на Слънцето, получено на 7-ми март. Image credit : NASA

Снимката бе получена посредством телескопичната камера Extreme Ultraviolet Imager (EUI). При такова малко разстояние от 75 милиона километра, EUI трябваше да направи 25 индивидуални кадъра, които впоследствие да бъдат съшити и така да се получи глобалното изображение. То може да бъде свалено в пълен размер от сайта на ЕКА.

Изображението съдържа повече от 83 милиона пиксела. То е 10 пъти по-добро от образа, получен на 4K ТВ-дисплей.

Освен EUI, приборът SPICE също бе включен, за да проведе измервания. Тези данни отново бяха получени на части, за да се обхване цялото Слънце. SPICE изучава структурата на слънчевата атмосфера от короната към разположената по-близо до повърхността хромосфера. 

Напомням на читателите, че мисията „Солар Орбитър“ бе изстреляна на 10-ти февруари 2020 г. от космодрума Кейп Канаверал в САЩ посредством американска ракета „Атлас 5“. 

Източник: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/