УСПЕХ: Китай за пръв път изстреля среднотоварната си ракета Лонг Марч 6А!

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 март 2022 г. 14:45 ч. Важна новина за космонавтиката на Китай! Днес за пръв път бе изстреляна ракетата „Лонг Марч 6А“ – среднотоварен носител от класа на „Антарес“ и „Союз“. Полетът мина безпроблемно, като в орбита бяха вмъкнати два изкуствени спътника.

Ракетата е разработена от Шанхайската академия за космически технологии (SAST), клон на държавно-контролираната Китайска аерокосмическа научна и технологична корпорация (CASC). Така за пръв път бе разработена нова ракета в рамките на 14-тата петилетка за SAST. Разработчиците се надяват днешния успех да повдигне духа на гражданите, тъй като Шанхай се бори с нова вълна на ковид.

„Лонг Марч 6А“ има стартово тегло от 530 тона и може да извежда в слънчевосинхронна орбита полезен товар от 4 тона. Любопитното е, че за пръв път в Китай е създадена ракета, която комбинира твърдогоривни и течногоривни двигатели! Подобни хибридни ракети се използват отдавна в САЩ (пр. „Атлас 5“), Европа („Ариана 5“) и Япония („H-2A“), но за китайците това е новост. Инженерите осъзнават предимствата на двата типа ракетни двигатели – течногоривните могат да работят дълги часове и са прецизни, докато твърдогоривните имат по-голяма тяга, лесни са за поддръжка и са надеждни. 

Източник: Глобъл Таймс

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SAST/CASC