Д-р Ангел Радев: Разширените вени вече се лекуват неоперативно (интервю за в. „24 часа“)

2
159
Добави коментар
basmaster
basmaster

1. Д-р Радев, какво представлява венозната болест и какви са причините за развитието й?

Хроничната венозна болест (ХВБ) е прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване.  Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на долните крайници. Основна причина за развитието на разширени вени са възпалителни процеси, които водят до увреждане на клапите, разположени във вътрешността на вените. Основната функция на венозните клапи е да възпрепятстват връщането на кръвта в обратна посока. Увреждането на тези клапи води до повишено венозно налягане, венозен застой и оттам до разширяване на венозната стена.

2. Има ли генетично предразположение? Какво може да направи човек, който често има оплакването „Тежат ми краката“, за да не стига до разгърната венозна болест?

Да, генетичната предразположеност има сериозна роля в развитието на разширените вени. Тя е свързана със слабост на съединителната тъкан, изграждаща венозната стена и клапите на вените.  Ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването е много висока. Сред най-разпространените симптоми на заболяването са тежестта, напрежението, дискомфортът и отичането на краката, особено в края на работния ден. На хората, имащи наследствена предразположеност и подобни оплаквания, препоръчвам своевременно да се консултират със съдов специалист – ангиолог или съдов хирург.

3. Кои навици в ежедневието на съвременния човек увеличават риска от разширени вени? А какво е полезно за профилактика?

Предразполагащи или отключващи фактори могат да бъдат продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, напредването на възрастта, излагането на високи температури, приема на хормонални препарати, бременността, наднорменото тегло, тютюнопушенето, тежките тренировки, както и различни травми в областта на краката.

Като профилактика бих препоръчал спазването на определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. По възможност да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение, с липса на движение. Хората, предразположени към развитие на разширени вени, е добре да избягват излагането на високи температури и да ограничат посещенията на сауна, парна баня и горещи басейни.  Носенето на медицински ластични чорапи през хладните сезони, които могат да се купят в аптеките или санитарните магазини, също е добър начин за профилактика. Облекчение на симптомите може да се постигне и с прием на венотонични медикаменти и охлаждащи гелове. Важно е, обаче, да се знае, че ако вече имате изявени и нелекувани разширени вени е редно да се консултирате със съдов специалист, защото само с хапчета, гелове и компресивни чорапи няма да се реши проблемът ви.

4. С какви изследвания се установява заболяването?

Успешното диагностициране и лечение на разширените вени започва с прецизна ултразвукова диагностика на венозната система (т. нар. съдов доплер) и подбор на най-удачен метод или комбинация от методи за лечение при всеки отделен пациент.

5. Кога трябва да се пристъпи към лечение (при какви оплаквания)?

Хубаво е пациентите да обърнат внимание на симптомите и признаците на болестта, свързани най-вече с появата на изпъкнали вени над кожата, на капилярни мрежи, кожни промени в областта на подбедриците, трудно зарастващи рани около глезените, както и на вече споменатите от мен симптоми като тежестта, напрежението, дискомфорта и отичането на краката.

6. Кои са най-модерните подходи в терапията и прилагат ли се у нас? Доколко са ефективни в дългосрочен план?

Лечението е строго индивидуално за всеки пациент. Необходимо е да се знае, че няма един универсален и най-ефективен метод за лечение на разширени вени, който да е приложим при всеки пациент. Оптимален краен резултат се постига при комбинирането на различни терапевтични техники, изборът на които става след обстоен преглед от съдов специалист с опит в лечението на венозните заболявания и индивидуална преценка на всеки отделен случай.  Важно е да отбележа, че разширените вени вече се лекуват и без хирургическа намеса, като най-популярните методи са ендовенозната лазерна аблация, радиофреквентната аблация, както и т. нар. склеротерапия с пяна под ултразвуков контрол. Това са едни от най-съвременните и ефективни методи за лечение, които се провеждат в амбулаторни условия, без нужда от болничен престой, без нужда от обща или спинална упойка, без разрези, шевове и обезобразяващи белези. Накратко казано: разширените вени вече не означават непременно операция и се лекуват предимно неоперативно. През последните години новите технологии изместиха старото оперативно лечение, като изцяло промениха начина на лечение на този така широко разпространен, но и подценяван проблем. В днешно време лечението на разширените вени в световен мащаб се превърна в амбулаторна процедура, която не се различава от посещението при стоматолог. Относно ефективността на лечението в дългосрочен план, е важно да спомена, че няма метод, който напълно да гарантира, че веднъж лекувани разширените вени никога повече няма да се появят, защото това е хронично заболяване и е възможно да се изявят нови варикозни вени на друго място в бъдеще, но това не е причина да не лекувате навреме вече изявилите се такива. Препоръчително е да се провеждат профилактични прегледи веднъж годишно и при поява на нови разширени вени да се осъществява навременно лечение, без да се чака прогресиране на заболяването и появата на усложнения.

7. Трябва ли хората с венозна болест да се консултират със специалист преди ваксинация срещу COVID-19 и всички ваксини ли са подходящи за тях?

Все по-често ми задават този въпрос, което е разбираемо. Много хора са разколебани дали да се ваксинират, защото се опасяват от евентуалните странични ефекти на ваксините. Трябва да се знае, че няма лекарство или ваксина, които да са 100% безопасни, но затова в науката винаги се съизмерва ползата спрямо риска от прилагането на даден медицински продукт. За ваксините категорично е доказано, че ползите значително надвишават потенциалните рискове от прилагането им. Едно от опасенията е, че ваксините срещу COVID-19  са твърде бързо разработени. Отново ще напомня, че ваксините срещу коронавирусната инфекция са преминали всички необходими клинични изпитвания. За щастие бяха съкратени административните процеси, свързани с разрешителните за употреба, което всъщност е това, което много забавя одобрението на голяма част от новите лекарства и ваксини. В конкретния случай с новоразработените ваксини срещу COVID-19 в клиничните проучвания бяха включени безпрецедентно голям брой хора. Ще дам следния пример: новите лекарства, които си купуваме от аптеката и редовно пием по различни причини, преди да бъдат одобрени са преминали трета фаза на клинично проучване, в което обикновено се включват около 2-3 хиляди, че дори и по-малко пациенти в световен мащаб. За огромно клинично проучване при създаването на дадено лекарство се смята такова, в което са били включени 4-5 хиляди пациенти от цял свят. Като сравнение в случая ще посоча, че една от ваксините, която беше одобрена през миналата година, преди да бъде пусната за употреба премина трета фаза на клинично проучване с 40 000 доброволци. Сами разбирате защо казвам, че броят на предварително включените в тези проучвания хора бе безпрецедентно голям в сравнение с обичайните практики, което дава голяма сигурност на статистическите данни от проучванията на вече регистрираните за употреба ваксини. Такива широкомащабни проучвания са преминали всички одобрени ваксини срещу коронавируса на територията на Европейския съюз. В заключение ще кажа, че позовавайки се на научните данни, аз категорично препоръчвам на моите пациенти да се ваксинират в съответствие с препоръките на Европейската агенция по лекарствата, независимо дали страдат от разширени вени или не.