Маратонките -символ на свобода

2
162
Добави коментар
basmaster
basmaster

      Изборът на обувки зависи от силуета, от външния сет облекло което сте избрали за деня. Каквито и тенденции да ни се предлагат е хубаво да имаме в гардероба един чифт спортни обувки.

      Независимо дали ги наричате кецове, маратонки, гуменки или просто спортни обувки, в  днешно време, те са символ на свобода и успех –носени  са на официални събития от предприемачи, рапъри или  спортисти, които не се страхуват да нарушат дрескода. Носят се от  милиарди хора по света и могат да се намерят навсякъде.

    Изследване от Харвард доказва, че от психологическа гледна точка носенето на спортни обувки на официално събитие, като на гала вечеря, сватба се възприема като акт на човек с висок социален статут, който не се съобразява с каноните на модните тенденции.

В началото маратонките са били само спортни стоки, но днес се носят навсякъде и по всяко време като ежедневно облекло. Има различни типове – от класически, баскетболни до обувки за бягане, та дори и специфични модели.

    В края на 18 век хората носили гумени обувки подобни на галоши, те обаче  били груби, неудобни поради една основна причина – нямало е ляв и десен чифт. През 1892 година американската компания U.S. Rubber Company започва да произвежда гуменки с платнена горна част наречени Keds. Обувките Keds  се считат за най-важната марка в областта на класическите маратонки. Историята им започва през 1916 г. С нарастването на популярността им през последните десетилетия те вдъхновиха нов термин за обувки с гумена подметка: маратонки.

     Първите маратонки с по-висока, а не идеално гладка подметка, се появяват още през 1925г. Смятало се е, че участието на жените в атлетичния живот ще отнеме от тяхната женственост. През 19 век. британският флот се е нуждаел от по – леки обувки за работа на палубата.Така започват да произвеждат олекотени обувки, които по – късно ще служат за прототип на спортните обувки.

Новите модели спортни обувки, маратонки, кецове не приличат на старите модели, днес те са вдъхновени от различни цветове, дантели , щампи и украшения.

    Маратонките стават синоним на спортни обувки .Името описва продукт с гъвкава подметка, изработена от гума или друг синтетичен материал като  горна част може да е платнена или кожа .