НОВ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРОЕКТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА В ПОДКРЕПА НА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ХОРЕОГРАФИ

2
196
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Столичната община, Асоциацията за развитие на София и Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон (The International Choreographers’ Organization and Networking Services – Dance ICONS, Inc.) стоят зад инициативата за професионално усъвършенстване на съвременни български хореографи. Проектът е наречен „ХЕЛИОС“ – абревиатура на Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена, а негов ръководител и водещ ще бъде Владимир Ангелов – хореограф, лектор и главен директор на Dance ICONS, Inc.

Творческата лаборатория за млади хореографи ще се проведе от 15 до 25 юни 2022 г. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Семинарният формат ще изисква ежедневното участие на хореографите от 10 до 17 ч. Програмата ще съдържа лекции по теория на хореографията, хореографска лаборатория включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, и кратко представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. Целта на този експериментален образователен процес е да даде възможност на всеки от хореографите да създаде достатъчно материал, който в последствие да се организира в нови кратки експериментални творби, които ще бъдат представени на сцена пред публика в последния ден преди закриването на творческата лаборатория. Хореографите ще имат възможност да поканят танцьори-изпълнители, които да участват на доброволни начала в новосъздадените им творби.

Проектът е субсидиран от Столична община чрез „Лятна академия за мениджмънт в културата“ на Асоциация за развитие на София и включването ще е безплатно за участниците, които ще бъдат определени от жури. Регистрацията на кандидатите ще започне на 21 март 2022 г. на сайта на проекта https://helios-sofia.eu/ и ще продължи до 15 април 2022. Одобрените хореографи ще бъдат обявени на 9 май 2022 г.

Владимир Ангелов завършва през 1986 Националното училище за танцови изкуства в София. Танцува в балет „Арабеск“ и следва задочно философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. заминава за САЩ където през 1996 г. се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със специалност „Съвременна хореография“. Създава множество съвременни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмънд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с международни трупи като Алберта Балет – Канада; Балет Манила – Филипините; Националния балет на Мексико; Националния балет на Финландия; Токио Сити балет – Япония и Мариински балет в Санкт Петербург. От 2003 г. до 2009 г. е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди Център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи пряко със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките. От 2009 г. до 2014 г. работи като преподавател в университета във Вашингтон, продължава активно да пътува и прави постановки в международен план. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.