Телескопът Хъбъл откри рекордно отдалечена и древна звезда, кръстиха я Еарендел!

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Еарендел – най-отдалечената звезда, позната на човечеството. Credits: Science: NASA, ESA, Brian Welch (JHU), Dan Coe (STScI); Image processing: NASA, ESA, Alyssa Pagan (STScI)

30 март 2022 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА „Хъбъл“ направи фундаментално откритие: за пръв път успя да открие звезда, появила се само 1 милиард години след раждането на нашата Вселена от Големия взрив. Учените я кръстиха Еарендел, което на староанглийски означава „утринна звезда“. Названието също така представлява препратка към творчеството на Дж. Р.Р. Толкин. 

Брайън Уелш, водещият автор на научната статия и докторант в университета Джон Хопкинс, потвърждава за Уошингтън Поуст, че препратката е умишлена – Толкин е измислил името Еарендил от староанглийската дума „еарендел“. В книгата „Силмарилион“ Еарендил прекосява океана със силмарила, откраднат от Берен и Лутиен от мрачния лорд Моргот. Силмарилът представлява скъпоценен камък, в който майсторът на елфите Феанор е вплел светлина от двете древни дървета на Валинор – Лаурелин и Телперион, съществували преди появата на звездите. 

Името безспорно е подходящо. Еарендел е толкова отдалечена от нас, че светлината ѝ е пътувала 12.9 милиарда години, докато достигне Земята. Тогава възрастта на Вселената е била едва 7% от днешната, като звездата е съществувала във време, обозначено като „червено отместване 6.2“. Учените използват понятието „червено отместване“ за датиране на ранната Вселена, тъй като, понеже тя се разширява, поради Доплеровия ефект светлината от далечните обекти се измества към по-големи дължини на вълните, в червената част от видимата област на електромагнитния спектър. 

Никога досега „Хъбъл“ не е заснемал толкова отдалечена звезда – предишният му рекорд, поставен през 2018 г., включваше откриването на звезда, съществувала когато Вселената е била на 4 милиарда години – от времето, известно като „червено отместване 1.5“. 

Изследователите смятат, че Еарендел е звезда-гигант, 50 пъти по-голяма от нашето Слънце и милиони пъти по-ярка от него. Но дори и толкова масивна далечна звезда не може да бъде заснета директно от „Хъбъл“ без помощта на естествено увеличение – в случая благодарение на галактичния куп WHL0137-08, който играе ролята на гигантска лупа. 

Астрономите очакват Еарендел да може да се вижда още дълги години. И това е чудесно – звездата е идеален кандидат да бъде проучена от новоизстреляния космически телескоп „Джеймс Уеб“. Този нов астрономически прибор ще успее да определи нейния химичен състав. Очакванията са тя да е бедна на тежки елементи и да е съставена предимно от първичен водород и хелий. Ако ли пък се окаже, че няма никакви тежки елементии и има само водород и хелий, учените ще потвърдят, че Еарендел е първата позната на човечеството звезда от т.нар. Популация III – представителка на най-ранните звезди, родили се непосредствено след Големия взрив. 

Вероятността затова е малка, но „Джеймс Уеб“ е много по-мощен телескоп от „Хъбъл“ и той може да открие даже по-древни и по-далечни звезди. Така че е напълно възможно Еарендел да е съвсъм началото на проучванията на ранната Вселена. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/