УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля 40 спътника в рамките на мисията за споделено пътуване Транспортър 4!

1
172
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

1 април 2022 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Тъй като НАСА и СпейсЕкс отложиха следващите два полета на пилотираните кораби „Крю Драгън“ заради започналите днес изпитания на лунната ракета „Спейс Лонч Систъм“ с кораба „Орион“, Илон Мъск реши да не губи време. Той цели през 2022-ра година да проведе около 60 космически мисии. Като резултат днес, на 1-ви април, в 19:24 ч. българско време излетя ракета „Фалкън 9“ с мисията за споделено пътуване „Транспортър 4“, посветена по извеждането на 40 спътника в орбита. Мисията бе изпълнена успешно!

Истинско чудо е, че ракетата излетя навреме. Метеоролозите предвиждаха само 30% шанс за благоприятни условия. Ако „Фалкън 9“ не беше изстреляна днес поради метеорологични или технически причини, тестовете на „Спейс Лонч Систъм“ можеха да отложат и нея. Но часове преди старта времето неочаквано се оправи. 

За нуждите на полета бе употребена първа степен, обозначена като „B1061“. Това бе седми полет за нея, като преди днешния старт степента е била използвана за извеждането в космоса на първия и втория редовен екипаж от астронавти до Международната космическа станция в рамките на програмата на НАСА за комерсиални превози, на спътника „SiriusXM-8“, на товарната мисия до МКС „CRS-23“ с кораба „Карго Драгън“, на новия рентгенов телескоп на НАСА „IXPE“ и на партида сателити „Старлинк“. Днес „B1061“ отново си свърши работата безупречно и след това кацна върху плаваща платформа в Атлантическия океан.

Сред изведените 40 спътника най-голям е немският „EnMAP“, който тежи 910 килограма и ще провежда наблюдения на Земята. Любопитен факт е, че първоначално сателитът трябваше да лети с индийска ракета „PSLV“, но впоследствие бе преместен на американската ракета „Фалкън 9“. На борда на ракетата летяха и четири спътника „ÑuSat“ на компанията Satellogic, които ще снимат планетата ни във видимата и инфрачервената област на електромагнитния спектър. Също така мисията включваше специална преходна степен „Allmighty Alexius“, посредством която бяха изведени осем сателита в специализирани орбити – четири CubeSat-а „Клеос“, три микроспътника на Чилийския университет и пасивен полезен товар на Спейслъст „Upnomosphere“.

Днешният полет бе 12-ти за СпейсЕкс през 2022-ра година. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/