УСПЕХ: Американска ракета Електрон изведе в космоса два спътника на Блекскай!

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешния полет. Photo credit : Rocket Lab

2 април 2022 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. Днес, на 2-ри април, в 15:41 ч. българско време, от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя американска ракета „Електрон“ на фирмата Рокет Лаб. Тя безпроблемно достави в орбита два спътника на друга американска компания – Блекскай.

„Полезният товар бе освободен. Поредният 100%-ов успех за нашия екип“, оповести Питър Бек, изпълнителен директор на Рокет Лаб. 

Рокет Лаб и Блекскай са отдавнашни партньори. Ракети „Електрон“ са участвали в извеждането на повечето от спътниците на Блекскай, които сега са общо 14 на брой. Основната им задача е да правят мониторинг и наблюдения над региони, за които е характерна изразена икономическа активност. Така те имат широкоспектърно приложение за проследяване на логистичните и производствени мощности, но също така са полезни и за обезпечаването на бързи реакции по време на кризисни ситуации. Блекскай е една от фирмите, която наблюдава промените на територията на Украйна след инвазията от Русия на 24-ти февруари.

Напомням на читателите, че Рокет Лаб е иновативна ракетна компания, създала лекотоварните носители „Електрон“. Всяка ракета е оборудвана с девет американски двигателя „Ръдърфорд“ на първата степен и с един оптимиран за работа във вакуум двигател на втората степен. Двигателите работят с течен кислород и керосин. Уникалното при „Ръдърфорд“ е, че това са първите в света ракетни двигатели, които притежават електрически турбопомпи.

Засега в световен мащаб има само две компании, разполагащи с действащи космически ракети, работещи с двигатели с електрически турбопомпи. И двете фирми са американски – втората след Рокет Лаб е Астра, чиято ракета „Ракета 3“ достигна за пръв път успешно орбита през ноември 2021 г. и за втори път на 15 март тази година. 

Рокет Лаб разработва и среднотоварна ракета „Неутрон“, която този път няма да лети от Нова Зеландия, а от космодрума на о-в Уолопс в САЩ. Ракетата ще притежава възвръщаема първа степен и ще може да се използва за пилотирани космически полети. 

Видеозапис от полета: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/