ДИЗАЙН РАБОТИЛНИЦА „РЕКИТЕ НА ГРАДА И ТОПЛОЦЕНТРАЛА“ ПО ПРОЕКТ АГОРА

2
168
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

АГОРА в София цели не само да подпомогне пилотния си проект – културния център Топлоцентрала в програмирането, популяризирането и идентифицирането на потенциалните потребители и аудитории, а даде идеи за плавно и ефективно интегриране на пространството в околния парк.

В Южния парк, до РЦСИ Топлоцентрала тече Перловска река в естественото си корито, пълно с дива растителност. Ландшафтът обаче не е развит и реката е откъсната от Топлоцентралата. В тази връзка партньорите по проект АГОРА Асоциация за развитие на София и Столична община, съвместно с РЦСИ Топлоцентрала, Колективът и Реките на града организират дизайн работилница, по време на която да се съберат и представят идеи за разработване на проекти за свързване на РЦСИ Топлоцентрала с течащата на метри от нея Перловска река.

Целта на събитието е процесът за събиране и представяне на идеите да е обществен, а проектите да послужат за облагородяване на пространството с цел превръщането му в първи плаж на река в София. Тази дейност е флагшип проекта на АГОРА.

На 18, 19 и 20 март 10:00 до 17:00ч. в Топлоцентрала се проведе първата част на събитието – 3-дневна дизайн работилница за съвместно създаване на идеи, модерирана от Колективът. Чрез отворена покана, в събитието се включиха архитекти, ландшафтни архитекти, художници, дизайнери, урбанисти, инженери и други заинтересовани граждани.

Предстои втората част на дизайн работилницата – публично представяне на разработените проекти от участниците в работната група и Колективът. Събитието ще се проведе на 6 април 2022 от 18:30ч. отново в Топлоцентрала и е отворено за всеки, желаещ да се включи. Заповядайте да се запознаете с проектите на софиянци за по-лесен и приятен достъп до природното богатство на София и дайте своята обратна връзка!

Проектът АГОРА се изпълнява по програма ИНТЕРРЕГ Дунав и се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).