Пневматика, Пневматични компоненти, Паркер, Parker

1
163
Добави коментар

Пневматиката е технология, която използва сгъстен въздух за задвижване на машини и съоръжения. Позната е още като част от автоматизация на процеси. Пневматиката работи на принципа на сгъстен въздух или газ под налягане, който се използва като енергиенносител в процеса на работа. 

Какви са приложенията на пневматиката?

Приложенията на пневматиката в индустрията са различни в зависимост от процеса, който трябва да бъде автоматизиран. Например, вакуумните системи могат да генерират вакуум чрез пневматични компоненти, наречени ежектори или вакуумгенератори. Пневматиката намира приложение в почти всички производствени отрасли.

Пневматичната система може да реализира логически операции, без необходимост от използването на електроника.

Пневматичният цилиндър, наричан още въздушен цилиндър, е механично устройство, което използва сгъстен въздух. Целта на пневматичния цилиндър е да извърши линейно движение с определена сила и скорост. За разлика от хидравичните цилиндри при пневматичните цилиндри компресираният въздух е флуидът, който принуждава буталото да се движи в желаната посока.

Пневмомоторът работи на подобен принцип като хидравличния мотор. Компресираният въздух избутва ламелите на ротора и по този начин движението на флуида се преобразува в ротационно. Разликата е, че пневмомоторъ тизползва газ като източник на енергия вместо течност. За задвижване пневмомоторът обикновено използва сгъстен въздух. 

За специални приложения могат да се използват азот или инертни газове, които са безопасни за околната среда и човека. При пневмомоторът за разлика от пневматичния цилиндър е необходим постоянен поток от компресиран въздух, който се изпуска към атмосферата.

Защо да използвате пневматиката?

Както вече споменахме, пневматиката се използва толкова широко, че често се разглежда като една от най-използваните енергии. Нарежда се на 4-то място след електричеството, природния газ и водата. Но  в сравнение с електричеството, пневматикатае малко по-скъпа. Но множеството й предимства компенсират цената. 

На първо място пневматиката има по-ниски авансови разходи и разходи за поддръжка. Точно това превръща пневматиката в най-популярния и рентабилен избор за индустрията. Дори електричеството трудно може да се съревнова с надеждността на пневматиката.

Освен това, пневматиката има просто устройство и е с по-малки размери. Тя е значително по-лесна за управление и контрол. 

В тази категория можете да разгледате нашите пневматични системи. Свържете се с нас на телефон: 0878 342 568, ако не можете да се ориентирате или се нуждаете от консултация.

Пълната гама разпределители и вентили използвани в пневматичните системи. Голям избор от дизайн, конструкции, материали, размери, условия на работа, монтаж и всякакви други изисквания, които се появяват в процеса на работа.