Аероджет трябва да произведе 116 американски ракетни двигатели RL-10 за полетите на Амазон

2
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

11 април 2022 г. 19:30 ч. Американската космическа компания Аероджет Рокетдайн е получила заявка от Юнайтед Лонч Алайънс за производството на общо 116 ракетни двигатели „RL10“. Двигателите ще се използват на новите ракети „Вулкан“. 

Новината бе съобщена от Спейснюз.

Аероджет потвърждава, че това е най-голямата поръчка, която е получавала досега. И ще трябва да я изпълни, за да могат спътниците от проекта „Кайпер“ на Амазон да бъдат изстреляни. На 5-ти април основателят на Амазон Джеф Безос оповести, че е заявил общо 83 полета от компаниите Арианаспейс, Блу Ориджин и Юнайтед Лонч Алайънс, като 38 от тях трябва да се изпълнят с ракети „Вулкан“.

Напомням на читателите, че американските ракетни двигатели „RL10“ са сред най-надеждните в целия свят. Те притежават 60-годишна история – досега са използвани на старите ракети „Делта 4“ и „Атлас 5“ и ще продължат да бъдат използвани и на новите „Вулкан“. През тези шест десетилетия са създадени над 450 бройки „RL10“. Договорът с Амазон ще подсигури тяхното производство още дълго време. 

„Вулкан“ на стартовата площадка. Photo credit : ULA/Tory Bruno