Какво е HTTP/2 протоколът?

2
207
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Какво е HTTP/2 протоколът?

HTTP/2 протоколът е втората версия на HTTP, мрежов протокол, използван за дефиниране на формата и предаването на данни. Протоколът HTTP/2 беше пуснат от Internet Engineering Task Force през 2015 г. И двата, HTTP и HTTP/2, са протокола за приложения, които обикновено се използват в интернет. HTTP/2 се поддържа от уеб браузъри като Chrome, Firefox, Internet Explorer и Safari.

HTTP означава Hypertext Transfer Protocol и се използва за комуникация през световната мрежа. HTTP се основава на модел клиент/сървър, при който и клиентската, и сървърната страна комуникират чрез заявки и отговори.

HTTP/2 първата значителна ревизия на HTTP след HTTP 1.1. HTTP/2 носи предимства в производителността спрямо оригиналния HTTP, като се фокусира върху подобряването на латентността на крайния потребител, ресурсите и използването на мрежата. HTTP/2 също така позволява единична връзка от браузър към уебсайт.

Характеристики на HTTP/2

HTTP/2 подобрява производителността чрез внедряване на нови функции, включително:

Високо ниво на съвместимост с HTTP 1.1- споделяне на URI, полета за заглавки и кодове на състоянието.Заявка за мултиплексиране – което позволява множество потоци от данни в една TCP връзка, позволявайки на крайните потребители да зареждат уебсайт по-бързо без никаква оптимизация.Пуш (push) на сървъра – което позволява на сървъра да изпраща допълнителни данни на клиента, които първоначално не са поискани. Ако машина с крайна точка се нуждае от повече данни със заявка, пуша (push) на сървъра позволява на сървъра да изпрати тези допълнителни данни, които другата машина може да кешира.Компресиране на хедъра – което компресира излишната рамка на хедъра. Използвайки спецификацията HPACK, хедърите се компресират до отделни стойности, изпращат се до сървъра, след което се реконструират с помощта на списък с предварително прехвърлени стойности на хедърите.Двоичен протокол – който използва двоичен файл за изпълнение на задачи вместо текстови команди – като в HTTP. Този процес опростява реализациите на командите.

HTTP/1 срещу HTTP/2

HTTP/2 се фокусира върху подобряването на много от ограниченията на HTTP/1 и 1.1. HTTP/1 успява да обработи само една заявка в TCP връзка в даден момент, което означава, че ще трябва да се използват множество TCP връзки за обработка на множество заявки наведнъж. Този процес може да доведе до претоварване на TCP. Данните също могат да бъдат дублирани в този процес. Разработчиците или ИТ администраторите биха използвали разделяне на домейни, вграждане на данни и насочване на данни, наред с други практики, за да заобиколят това.

HTTP/2 подобрява начина, по който данните се прехвърлят между сървър и клиент. Заявявайки мултиплексиране, спестявате претоварване, като позволявате например множество потоци данни в една TCP връзка. Пуш на сървъра позволява на сървъра да изпраща допълнителни данни, от които клиентът може да се нуждае. HTTP/2 запазва част от синтаксиса на HTTP/1s, включително кодове на състоянието, URI и методите. HTTP/2 също отпадна поддръжката за функции, които HTTP/2 замени, като HTTP/1s кодиране на прехвърляне на парчета.

Предимства и недостатъци на HTTP/2

Предимствата на използването на HTTP/2 включват:

Новите функции добавят подобрение на скоростта при зареждане на страници.Новите промени не изискват разработчиците да променят начина, по който работят техните предишни уеб приложения.Няма нужда от заобиколни решения, използвани от HTTP1 или 1.1, като например разделяне на домейни.Използването на HTTP/2 на двоични вместо текстови команди за изпълнение на задача.HTTP/2 използването на мултиплексиране.Използване на HPACK за кондензиране на заглавките.Функции за насочване на сървъра към клиенти.

Недостатъците, които идват с използването на HTTP/2 включват:

Че само новите приложения могат да използват HTTP/2.Не се изисква криптиране на данните. Шифроването е оставено както е в HTTP/1.1.Сигурността на бисквитките не е подобрена. HTTP/1, HTTP/1.1 и HTTP/2 са оставени същите по отношение на сигурността на бисквитките. .txt файловете при HTTP заявка могат да съдържат данни за клиента. Тези данни могат да се събират от сървъра и уебсайта. Доставчиците на реклами могат също да използват тези данни за насочени (таргетирани) реклами.

Повече информация как да ползвате успешно хостинг технологиите: https://coolicehost.com/billing/knowledgebase/

Още от CooliceHost: 1.  Какво е HTTP/2 протоколът?

2.  Избор между Apache и NGINX за вашите уеб хостинг нужди 3. Представяне на CooliceHost.com

What’s Your Reaction?