SofiaCoin – вдъхновение за победителите в хакатон „Подобряване на качеството на въздуха в България“

2
166
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

На 25-ти февруари 2022г. Clean Air Fund, в партньорство с проект “Зелена София” на Столична община, MOVE.BG и VMWare организираха хибридното събитие „Подобряване на качеството на въздуха в България“, на което представители на бизнеса, неправителствени организации, студенти, граждани и общинска администрация обединиха усилия в търсене на решения за по-чист въздух в градовете в България.

В първата част на събитието бяха представени резултатите от най-новото изследване „Въздействие на замърсяването на въздуха върху кариерните решения на висококвалифицираните работници в София“, което показва, че качеството на въздуха влияе върху кариерните решения и е едно от най-важните нефинансови условия за висококвалифицираните служители. Сред говорителите бе Теодора Полимерова, директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ към Столична община и член на екипа на ИНОЕЪР.

Във втората част на събитието, която премина под формата на хакатон, се включиха активни граждани, които с помощта на ментори, работиха върху своите идеи за по-чист въздух. Те представиха общо девет идеи, вариращи от изграждане на зелени покриви и мрежа от подвижни нискобюджетни станции до платформа с изкуствен интелект за прогнозиране замърсяването на въздуха и мобилно приложение, обединяващо информацията за качеството на въздуха, трафика и отоплението.

Журито оцени всички проекти като много смислени и въпреки трудния избор отличи три от идеите като най-приложими и значими.

На трето място се класира “Райска градина в градовете”, целяща да интегрира работата върху биоразнообразието и замърсяването на въздуха.

Втора награда получи отбора, който представи “Слънчева духалка”, която може да отоплява дадено помещение денонощно, без нужда от захранване и без вреден отпечатък.

Първата награда бе отредена за отбора с идея за приложение “Зелена пътечка” – то представлява виртуална “пътечка”, която се разклонява първо към училищата, инициирайки проект “Пеша на училище” и стимулира с игрови елементи, “зелени награди”, образование и информираност по проблема. Мобилното приложение надгражда вече съществуващото SofiaCoin, като идеята е да се прехвърли и на национално ниво, да се насочи към служители на компаниите, да се инициират състезания между училищата и между компании.

Радваме се, че SofiaCoin вдъхновява и че гражданите и експертите виждат потенциал в развитието на приложението.