НАСА изпробва технологии за изготвяне на оптични елементи за космически телескопи от течности в хода на частната пилотирана…

2
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация на бъдещ гигантски телескоп, чието огледало е направено от течност. Image credit: Studio Ella Maru

13 април 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Израелският частен астронавт Ейтан Стибе, който е член на екипажа на изстреляната на 8-ми април комерсиална американска пилотирана експедиция „Аксиом-1“, ще изпълни важен експеримент за нуждите на НАСА. Опитът ще включва изготвянето на оптични елементи за космически телескопи от течности и ако той е успешен може да доведе до същинска революция в космическото телескопостроене! 

Не е нужно да напомням, че създаването на космически телескоп с голямо огледало представлява една от най-сложните за изпълнение задачи в съвременната космонавтика. Заради отказа на измервателен инструмент огледалото на „Хъбъл“ не бе полирано правилно и това доведе до сферична аберация, така че се наложи астронавтите на НАСА спешно да изпълнят ремонтна мисия в околоземна орбита. Новият телескоп „Джеймс Уеб“ няма такива проблеми, тъй като огледалото се състои от отделни сегменти, но сложната процедура по тяхното разгръщане се оказа трудна за оттрениране в наземни условия и това бе една от причините, поради които телескопът излетя след четвъртвековно забавяне, в края на 2021-ва. 

Но какво ли би било, ако оптичните елементи се изготвят от течности? В условията на безтегловност течностите заемат форми, подходящи за направата на огледала и лещи. Освен това процедурата дава възможност на конструкторите да прескочат неприятните механични процеси както полирането.

Именно с тази задача се занимава екипът на експеримента FLUTE (Fluidic Telescope Experiment). Ръководител на проекта е Едуард Балабан от космическия център на НАСА Еймс. Той си партнира с учени от центъра на НАСА Годард, както и с Израелския технологичен институт – Технион.

„Замислихме се – защо да не се възползваме от предимствата на естественото поведение на течностите в условията на безтегловност и да ги приложим при създаването на огромни космически телескопи или при космическото производство на оптични компоненти, каквито биха намерили всякакви възможни приложения?“, съобщава Балабан. „Ако ги правим в космоса, тези компоненти ще могат да се използват за построяването на телескопи, които са драматично по-големи от това, което доскоро смятахме за възможно“.

За да бъде проверена тази концепция, астронавтът Ейтан Стибе ще се опита да изготви лещи от течни полимери съобразно технология от Израелския технологичен институт – Технион. След като американският пилотиран космически кораб „Крю Драгън“ се завърне на Земята на 18-ти април, качеството на лещите ще бъде проверено от учените в института на НАСА Еймс. Очакванията са лещите да са с перфектна форма и съвършено гладки.

„Ако нашият експеримент на космическата станция бъде успешен, това ще е първият път в историята, когато оптически компонент е произведен в космоса“, твърди Балабан. „Чувстваме се като да творим история“. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/