Роскосмос се оплака от американска детска книжка без Гагарин

1
174
Добави коментар
redbul80
redbul80

Корицата на въпросната книжка

17 април 2022 г. 21:50 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос ТВ публикува видео, в което телевизионният водещ Дмитрий Кисельов представи детската книжка Space от образователната серия Eye wonder и заяви, че в нея не е споменато нищо за Юрий Гагарин, Сергей Корольов и постиженията на руската космонавтика. Но докато руската космическа агенция вдига шум в стил „никой не ни признава“, аз като администратор на КОСМОС БГ се сдобих с копие от четивото и успях да разбера, че разказът на Кисельов не е толкова едностранчив. 

1. Книжката е издадена на 27-ми юни 2001-ва година. Така и не става ясно защо Роскосмос вдига шум за отдавна остаряло четиво, в което известна част от информацията не е актуална и е дори неточна. 

2. Това не е книжка, разказваща историята за космонавтиката – а за космоса като цяло, Луната, планетите и мястото на Земята сред Вселената. Поради тази причина тя не започва с информация за първите в космоса, а за телескопите. Реално първият космически апарат, който е споменат, е телескопът „Хъбъл“. 

3. В изданието няма нищо за Гагарин, защото околоземната орбита не е особено интересна от астрономическа гледна точка (макар че совалката е упомената). Няма нищо не само за Гагарин, но и за първите американски астронавти Алън Шепърд и Джон Глен. 

4. Да, в книжката има подробна информация за американското стъпване на Луната, но не е вярно обвинението от страна на Роскосмос, че покоряването на космоса започва с това и се зачеркват постиженията от предходните 12 години (вж. точки 2 и 3). В конкретната глава е споменато изрично, че Русия първа изпраща апарат, който снима обратната страна на естествения ни спътник. 

5. Американците нямат никаква вина, че когато се издава книга за междупланетната космонавтика, приносът на Русия в тази сфера е минимален. Като изключим Луната, единственият сериозен принос на старата съветска програма е изучаването на Венера и Халеевата комета (програмите „Венера“ и „Вега“). Това е и единствената сериозна критика, която може да се отправи към книгата – че нищо не е споменато за венерианските кацания на СССР. Но за четиво от 2001-ва, когато са минали едва няколко години след края на американската мисия до Венера „Магелан“, не е чудно, че американците предпочитат да използват собствени снимки от собствената си мисия. 

Като писател на научно-популярна литература с няколко издадени книги, аз напълно споделям мнението, че всяка една книга заслужава положителни и отрицателни отзиви. Но е много важно по какъв начин се представя негативната критика. Ако от Роскосмос бяха излезли със становище в стил „междупланетните ни приноси не са представени адекватно в тази книга“, аз щях да се съглася с тях. Но когато наративът на властите на дадена държава се фокусира върху пренаписването на историята и вечната признателност, аз си запазвам правото да не се съгласявам с това. Особено ако тази държава се казва Русия. 

Разгледайте видеото на Роскосмос на този линк

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/