АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СОФИЯ ОБМЕНЯ ОПИТ ПО ТЕМАТА УСЛУГИ „НА ЕДНО ГИШЕ“ КАТО ЦЯЛОСТЕН ОТГОВОР НА НУЖДИТЕ ОТ ИНТЕГРАЦИЯ

2
256
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

От 6 април до 8 април 2022 г. Асоциация за развитие на София участва в семинар на тема интеграция на бежанци и мигранти чрез услуги „на едно гише“, заедно с партньори по проекта „СВЪРЗВАНЕ“ от общините Стокхолм, Дортмунд, Атина и Клуж-Напока, координатора на проекта EUROCITIES и експерти от мрежата MigrationWork.

Семинарът се проведе в Стокхолм и беше организиран от Община Стокхолм като част от проект #CONNECTION, съфинансиран от Фонда за убежище, миграция и интеграция. Гостуващите градове посетиха стокхолмския интеграционния център „Welcome house“, където новопристигналите бежанци и мигранти могат да получат информация и помощ при получаване на социални услуги, психологическа помощ, образование за възрастни, интеграция на пазара на труда и други.

Освен това те посетиха общински офис за обслужване „на едно гише“, където граждани и мигранти получават помощ за социална ориентация. Всички партньорски организации представиха своите услуги „на едно гише“ и своите най-добри практики по темата и участваха в обучение по действие с подкрепата на Migration Work и водещия партньор на проекта – EUROCITIES.

Освен това партньорите обсъдиха и дадоха идеи как да доразработят ръководството „Как да проектираме модел на услуги „на едно гише“ като цялостен отговор на нуждите от интеграция”, което съставя MigrationWork.

Новопридобитите знания и опит ще бъдат приложени на практика от Асоциация за развитие на София за по-нататъшно развитие на Бюрото за информация и услуги за граждани на трети страни, намиращо се на бул. Хр. Ботев 111, за да се справим още по-ефективно с украинската бежанска криза.

Многонационалният проект „СВЪРЗВАНЕ – Инициатива за интеграция чрез свързване на градовете “(CONNECTION) е съфинансиран от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.