Производител на етикети за вино печата слънчеви панели

1
154
Добави коментар
maznio007
maznio007

Екип от учени от университета в Нюкасъл в Австралия, работи върху нов слънчев панел, който може да бъде отпечатан с помощта на конвенционална ролна печатна машина. Според Reuters, ръководителят на проекта Пол Дастор и неговият екип ще предприемат пътуване от 9400 мили през Австралия с автомобил Tesla, който да се зарежда само с новите соларни панели, за да демонстрират ефективността на технологията.

Планува се The Charge Around Australia да е пътуване около целия континент за 84 дни, в които ще се използва единствено слънчева енергия за зареждане. За да се реализира това, по време на пътуването в багажника на Tesla-та ще се превозва 18-метров отпечатан слънчев панел. При всяко спиране за зареждане панелите се разгъват, за да трансформират слънчевата енергия в електрическа. Всяко пълно зареждане на батериите на автомобила се очаква да бъде за около 6 часа.

 

Новите панели се изработват с помощта на печатна технология при производител на етикети за вино. Изработката на панелите по този начин ги прави много по-евтини от традиционните слънчеви клетки, само 10 австралийски долара на метър.

 

 

В момента така разработените слънчевите клетки имат ефективност от едва около два процента, но екипът от учени очаква да постигне поне четири процента ефективност преди пътуването. Също така, специалистите се надяват да конструират захранващите блокове, използвайки технология за органична електроника, за да гарантират, че те са напълно възобновяеми.

 

 

Защо тези отпечатани слънчеви клетки са по-добри от тези, които съществуват в момента, въпреки че са много по-малко ефективни?

В публикация в блог на уебсайта на проекта д-р Бенджамин Вон от университета в Нюкасъл обяснява, че всичко се свежда до теглото на панелите.

 

 

Въпреки че ще изискват по-голяма повърхност на панела, за да генерират необходимата им електроенергия, използването на отпечатани панели означава, че общото теглото на всичко би било значително по-малко, отколкото ако се използват традиционните слънчеви клетки.

„Това улеснява пренасянето им по време на пътуването. Те също се навиват, така че използваме по-малко място, което е удобно“, обясни д-р Бенджамин Вон.