УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с частната мисия Аксиом-1 се завърна на Земята!

1
210
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ се завръща на Земята. Photo credit : Axiom Space

25 април 2022 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 20:06 ч. българско време пилотираният космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ с четиримата членове на частната мисия „Аксиом-1“ се завърна благополучно на Земята посредством приводняване в близост до бреговете на щата Флорида, САЩ. 

На борда на кораба пътуваха Майкъл Лопез-Алегрия, бивш астронавт на НАСА, настоящ служител на фирмата Аксиом и командир на експедицията, пилотът Лари Конър, както и двама специалисти – Ейтан Стибе, гражданин на Израел, и Марк Пати, канадски гражданин. Всички те прeкараха в орбита 17 дни, 1 час и 49 минути, като повечето от това време бе на Международната космическа станция. 

Аксиом, СпейсЕкс и НАСА рекламираха току-що приключилата експедиция като знакова за развитието на космонавтиката. Това бе първият път, когато частен космически кораб, в който пътуваха комерсиални пътешественици (т.е. нито един от тях не е на длъжност в държавна космическа агенция, напр. НАСА, Роскосмос или ЕКА), се скачи с орбиталната станция. 

Ние често пъти отъждествяваме комерсиалната космонавтика с туристическа дейност – но много от комерсиалните астронавти се стремят да се дистанцират от това название, тъй като извършват и научна работа. Мисията „Аксиом-1“ участваше в изпълнението на 25 научни и биомедицински експерименти, в това число опити, свързани с изучаването на мозъчната дейност, на стволови клетки, на процесите, касаещи рака и стареенето. Беше проведен и уникален експеримент за производството на оптични елементи от течности, който може да доведе до революция в строежа на космически телескопи. 

Успешното завръщане на „Аксиом-1“ най-сетне отваря възможност за изстрелването на следващия кораб „Крю Драгън“, който ще излети на мисия за нуждите на НАСА по ротация на постоянния екипаж на Международната космическа станция. Полетът е насрочен за 27-ми април в 10:52 ч. българско време. 

Видеозапис от завръщането – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/