Пловдивчанин е в топ три на дрон състезателите в света

1
202
Добави коментар

Национално състезание с дронове през уикенда в София отличи най-добрите български пилоти

 

19 водещи български състезатели се включиха в националното състезание с дронове, което се проведе на 30 април и 1 май в София. Това е първото дрон събитие за годината в рамките на проекта Drone Arena, което ще бъде последвано от още три състезания в градовете Габрово, Варна и Пловдив.

По време на състезанието в София се отличиха пилотите Димо Щерев от гр. Пловдив (първо място), Антони Георгиев от столичния клуб Дрон Екстрийм (второ място) и Златко Радев от същия клуб (трето място). Победителят Димо Щерев заема и трето място във временното класиране в световната ранглиста, което го нарежда сред най-добрите дрон състезатели в света. Антони Георгиев и Златко Радев също заемат достойно (12-то и 15-то) място в световната ранглиста на състезателите с летящи дронове от началото на сезона.

“За мен не е голяма изненада, че българин се нарежда сред челните места в света. През изминалите две години бяха организирани предимно онлайн дрон състезанията. В много от тях наши състезатели регистрираха близки на тези на световните шампиони времена“ – споделя Христо Иванов, организатор в Drone ARENA.

“През последните години дрон общността се разраства устойчиво и можем да кажем, че дрон спортовете вече са добре известни в нашата страна. Оформят се нови клубове и интересът непрекъснато нараства. Вярваме, че успехите на наши пилоти зад граница са неизбежни. През следващите години ще се насочим към споделянето на натрупания опит и сформирането на повече места за подготовка на дрон състезатели“ –  допълва Антон Пулийски, учредител на Асоциация „Обединено Дрон Общество“ и организатор в Drone ARENA.

Спонсори на събитието в София бяха DHL Express Bulgaria, с чиято подкрепа е създадено дрон трасето, отговарящо на изискванията за световна квалификация по правилата на MultiGP. Наградите на победителите са предоставени от два от най-големите дрон магазини в България FPVScape и Drones.bg.