Ракетата на ЮЛА Атлас 5 и корабът Старлайнър бяха изведени на стартовата площадка

1
231
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата-носител „Атлас 5“ с космическия кораб „Старлайнър“ е на стартовата площадка. Photo credit : United Launch Alliance

18 май 2022 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Днес, на 18-ти май, ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс (ЮЛА) „Атлас 5“ с космическия кораб на Боинг „Старлайнър“ беше изведена на стартовата площадка на Космическия комплекс №41 към центъра Кейп Канаверал във Флорида, САЩ. Изстрелването е насрочено за 20-ти май в 01:54 ч. българско време. 

Метеоролозите дават 70% шанс за благоприятно време. В случай че се наложи 24-часово отлагане поради метеорологични или технически причини, времето драстично се влошава на резервната дата 21-ви май и тогава шансът за благоприятно време е едва 30%. 

Космическият кораб „Старлайнър“ е вторият пилотиран кораб на САЩ след този на СпейсЕкс „Крю Драгън“, който трябва да превозва астронавти до Международната космическа станция. Макар че „Крю Драгън“ е отдавна в експлоатация, НАСА не иска да изпада повече в положение както когато аварираха космическите совалки – всяка катастрофа водеше до двугодишни отлагания, тъй като совалките бяха еднотипни. Това не би следвало да се случва сега – „Старлайнър“ и „Крю Драгън“ са коренно различни системи, с различен подход на работа и провал при едната не означава спиране на полетите на другата. 

Макар че предстоящият полет ще е безпилотен до момента на скачването с МКС (тогава на борда на кораба ще се прехвърлят астронавти), той ще бъде проведен по същия начин както ако бе изцяло пилотиран. Необходимо е да се изтренират всички етапи от мисията, за да могат НАСА и Боинг да имат увереност, че корабът е безопасен. 

„Старлайнър“ ще бъде изстрелян с ракета-носител „Атлас 5“ в конфигурация „N22“ – без обтекател, на първата степен с един построен от Русия двигател „РД-180“ и прикрепени към нея два спомагателни американски двигателя „GEM-63“. Най съществената разлика с останалите конфигурации на „Атлас 5“ е, че на втората степен „Центавър“ ракетата притежава не един, а два американски ракетни двигателя „RL10“. Относно горивото на използваните двигатели, „РД-180“ работи с керосин и течен кислород, „GEM“-овете са твърдогоривни, а „RL10“ са криогенни – работят с течен водород и кислород. 

Друга важна особеност е, че „Атлас 5“ няма да вмъкне „Старлайнър“ директно в орбита, което е съществена разлика между тази система и системата „Фалкън 9“-„Крю Драгън“. Вместо това ракетата ще изпрати кораба в космоса по суборбитална траектория, като двигателите на „Старлайнър“ задължително трябва да се запалят, за да го доведат до орбита и да подравнят траекторията на кораба с тази на МКС. Именно тук се объркаха нещата при предишния полет през декември 2019 г. – заради софтуерен бъг и липса на синхронизация между бордовия часовник и ракетата корабът тогава не успя да запали двигателите си своевременно и пропусна скачването. 

Двигателите на „Старлайнър“ са от типа „RS-88“, произведени от американската компания Аероджет Рокетдайн, работещи с хиперголична горивна комбинация – хидразин и диазотен тетроксид. Хиперголичните горивни комбинации са удобни за работа (макар че химикалите са силно отровни), тъй като при контакт те се самозапалват и няма нужда от сложни запалителни системи. „Старлайнър“ притежава общо 4 двигателя „RS-88“ плюс 24 малки двигателчета за ориентация в космическото пространство.

Към настоящия момент няма никакви проблеми със системите на ракетата-носител „Атлас 5“, нито с тези на кораба „Старлайнър“. Така че стискаме палци за своевременен старт и успешна мисия! 

За повече информация и новини на живо: ULA 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/