Кирил Петков: Пенсиите се вдигат с 10% плюс 60 лв. от 1 юли, таванът – 3400 лв. от октомври (Видео)

2
306
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

 От 1 януари прагът на ДДС се качва от 50 на 100 хил. лв.

0% ДДС за хляба, за бирата и виното скача на 20%

9% данък за парно, топла вода, природен газ и метан

При всяко зареждане с обикновен бензин и дизел отстъпка от 25 ст. на литър, няма да има лимит

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Коалицията е стабилна и ще премине заедно през кризата, увери премиерът

 

 От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10%, освен това бонусът от 60 лв. завинаги ще бъде вкаран в размера им.  Това съобщи премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Заедно с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и коалиционните партньори той обяви 11-те антикризисни мерки, за които е постигнато съгласие снощи късно на коалиционния съвет.

Така минималната пенсия ще стане 467 лв. от 1 юли. Средата пък ще стигне 690,30 лв.

Таванът пък ще стане 3400 лв., но от 1 октомври.  Залага се и втората стъпка – увеличение на пенсиите от 1 октомври. Преизчисляването тогава ще е на базата на швейцарското правило, като във формулата ще превалира или ръстът на инфлацията, или този на осигурителния доход – който е по-висок, обясни финансовият министър Асен Василев.  Ще се правят индивидуални изчисления за всички пенсии,за да се видят изкривяванията след 2008 г.Това ще изчисти неравенствата между стари и нови пенсионери.Това означава в годините с нулева или много ниска инфлация във формулата да се увеличи сериозно тежестта на осигурителния доход. Сега двата компонента са 50:50 в оригиналното швейцарско правило.Очаква се по този начиннад 700 хил. пенсионери да получат по-високи сумии да се стопи разликата в парите на хора с една и съща професия, пенсионирали се в различни години, която в момента може да стигне и 50%.

По този начин за последните 12 месеца пенсиите ще се вдигнат 56%, което е със 167 лв., а по времето на ГЕРБ за 12 г. Минимална пенсия се е вдигнала със 100 лева, обясни Кирил Петков. 

Преди началото му „Продължаваме промяната“ обявиха, че имат 14 предложения и анонсираха няколко от тях. Обявеното повишаване на пенсиите, вдигането на тавана им до 3400 лв. и ръст на данъчните облечения за родителите вече бяха припознати от БСП като техни решения. Идеята за увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 хил. лв. първо бе обявено от „Демократична България“, но също среща подкрепата от „Промяната“ и БСП.

Мерките ще се заложат с актуализацията на бюджета от 1 юли. Някои от тях ще важат до края на годината, а други до 1 юли 2022 г.

От 1 януари прагът на ДДС се качва от 50 на 100 хил. лв. Това е от голяма помощ най-вече за малките и средните фирми и ще е постоянна мярка. 0% ще е  ДДС за хляба, за бирата и виното скача на 20%. Мярката ще бъде с период от една година. Това е решение за всички граждани, каза вицепремиерът Корнелия Нинова. Василев обаче уточни, че ще зависи от производителите с колко ще падне цената на хляба. Това предложение бе на БСП и ИТН.

9% ще е ДДС е за парно, топла вода, природен газ и метан. Няма да има акциз върху ток, газ и метан. Освен това ще се облагат свръхпечалбата на енергийните дружества. Това ще важи за една година.

При всяко зареждане с обикновен бензин и дизел ще има отстъпка от 25 ст. на литър за гражданите. Василев обясни, че няма да има лимит. Има два варианта за администриране на мярката директно от самите бензиностанции. Единият е да се издава фактура на физическо лице, а другият по служебен път да се изпраща допълнителна информация към НАП. 

От 10 на 4% се намаляват лихвите за просрочени плащания към държавата. Това ще важи за физическите лица. А за юридическите се намалява до 8%.

Увеличават се и данъчните облекчения за семействата, като се вдигат от 4500 на 6000 лв. Те ще ги получават на всеки три месеца и семействата ще ги вземат веднага, каза премиерът. 

Бюджетът отделен за ваучери за храна и плащане на сметки се вдига с 200 млн., като по този начин ще стигне 1,2 млрд. лв. 

Мерките ще струват 2 млрд. лева. Премиерът беше категоричен, че това няма да повлияе на вътрешната инфлация, защото тя не е българска, а световна. 

С тези мерки се гарантира финансовата стабилност на държавата и бюджетният дефицит няма да се повиши и така няма да се създаде вътрешна инфлация, обясни Владислав Панев от ДБ. 

Пакетът е насочен към нуждаещите се българи. Опитахме се да намерим баланс между предложенията и да останат най-добрите, обясни Станислав Балабанов от ИТН. 

Вицепремиерът Корнелия Нинова беше категорична, че четирите партии са обединени за решаването на най-важните въпроси на държавата. Три са осмите цели на пакета от мерки, като те са ориентирани към най-уязвимите-деца, млади семейства, пенсионери и работещи бедни. Второ-те са за спасяване и оздравяване на икономиката, защото намаляването на ДДС и акциза помагат на бизнеса. Трето-това са решения за всички гражданите, каза още Нинова. 

Премиерът бе категоричен, че коалицията е стабилна и ще премине заедно през тази криза. И тя ще гарантира, че няма да падне стандартът на живот на нито един гражданин. Питат ни къде са парите от спрените кражби. Ето ги – отиват при хората, а не в джобовете на фирми, близки до властта, каза още Петков.