Само 1000 най-богати пенсионери няма да си вземат цялата сума, но има риск бедни да загубят (Обзор)

1
200
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Консенсус по най-голямото отместване на тавана на пенсиите – на 3400 лв. ИТН ядосани и пак играят соло – със свои предложения 
Големият проблем е приближаването на минималната и средната пенсия
Поне два варианта за социалната, за да се компенсира отпадането на бонусите

Пенсиите да се вдигнат с 21,6% от 1 юли, за да се спре раздаването на бонуси, като едновременно с това се компенсира нарастващата инфлация. Това предложение на най-голямата партия в управляващата коалиция – “Продължаваме промяната”, се очертава като фаворит за офертата, с която властта излиза към възрастните от 1 юли. От тази дата се слага край на различните компенсиращи добавки.

Разчетите вече са направени, но подписът на политиците още не е сложен –

до последно снощи от “Има такъв народ” се оплакваха, че не са били известени. Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански се обяви за изненадан от такова вдигане на пенсии, макар вече седмици да се говори за вариант около 20%.

По-скоро гневът откъм Слави Трифонов и хората му е, че ПП сложи пакета от 14 мерки на масата като

солова акция

ден преди коалиционния съвет. Заподозря ги в партийна кампания.

Откъм БСП избраха обратния подход – обявиха ги за свои идеи и веднага се съгласиха. (Виж още долу.)

Големият проблем е изравняването на минималната и средната пенсия, обясни преди лидерската среща Каримански. Как си представяте хората, които искат да се осигуряват на реалните си доходи, да са доволни от това предложение, попита той и се обяви категорично против.

Конкретни предложения от “Демократична България” не се чуха през последните два дни, но десните са принципно за отпадането на бонуси и добавки и вдигане вместо това на всички пенсии. “Добавките изкривяват целия пенсионен модел”, коментира Ивайло Мирчев вчера.

С уговорката, че ИТН отново може да се дистанцира от останалите 3 партии, “24 часа” направи сметки как ще се вдигнат парите на възрастните хора по групи. (Виж таблицата.)

Предложението на “Промяната”

ще струва около 1,4 млрд. лв.

По този начин минималната пенсия ще стане 449,92 лв. Сега тя е 370 лв., а заедно с бонуса от 60 лв. около 1 млн. пенсионери получават 430 лв. Така че доходите им от юли ще се вдигнат с 20 лв.

Средната пък ще достигне 700,4 лв., като сега тя е 576 лв., а заедно с бонуса стига до 636 лв. Тук

увеличението е с 64 лв.

Двойно е то при тавана на пенсиите – от сегашните 1500 лв. правителството има намерение да го вдигне до размера на максималния осигурителен доход – 3400 лв., а след актуализацията на бюджета ще се развърже от него. Сега по закон таванът е 40% от максималния осигурителен праг, макар тази година правилото да не се приложи. С промяната ограничени от него ще останат едва под 1000 най-богати възрастни българи.

От началото на годината отпаднаха 3-те “златни години” и пенсиите се изчисляват само с дохода от 2000 г., затова максималният осигурителен доход се явява естествен ограничител на новоотпуснатите пенсии.

За да се намали ефектът от отпадането на бонусите, от “Промяната” предлагат два варианта за нов размер на социалната пенсия за старост. Сега тя е 170 лв., а от нея се определят пенсиите на около 58 хил. души (Виж още в инфографиката.)

Според първия вариант тя ще се вдигне до 240 лв. При другия ще се приложат 21,6% и тя ще стане 206,72 лв. През последните три месеца на годината социалната пенсия бе 148,71 лв., тогава бонусът бе 120 лв. и така тази група хора получаваха общо 268,71 лв. От Коледа размерът ѝ се вдигна на 170 лв., а бонусът стана 60 лв., затова общият им доход стана 230 лв. През януари бяха компенсирани с изравнителна добавка от 38,71 лв., за да не им падне доходът. Положението е на път да се повтори – и при двата варианта сега ще получат по-ниски суми.

“Ако пенсиите се “увеличат” с 21,6 % от 1 юли, хиляди пенсионери ще са с намалени доходи от юли спрямо сега”, алармира Мая Манолова. Тя даде пример с човек, който към 7 декември е получавал пенсия от 340 лв. плюс бонус 120 лв., или общо 460 лв. “На 1 януари 2022 г. пенсията му се увеличава с 9,5 %, защото не са включени 2017-а, 2018-а и 2019-а, или тя вече е 372,30лв. Така през тази година пенсионерът получава 372,30 + 60 ковид добавка + 27,70 лв. изравнителна добавка. От 1 юли този пенсионер ще получи увеличение на пенсията си с 21,6% и изчезват всички добавки. Така през юли той ще вземе 452,72 лв. Това е намаление на дохода му със 7,28 лв.”, пресмята тя. Манолова е категорична, че една част от пенсионерите отново ще получат по-малко, а друга част – минимално увеличение между 1 до 5 лв.

Управляващите обаче бяха категорични, че няма да остане пенсия под линията на бедност, стига човекът да се е пенсионирал с достатъчно стаж и възраст при нормалните условия.

Моделът на ПП залага и втората стъпка – увеличение на пенсиите от 1 октомври. Преизчисляването тогава ще е на базата на швейцарското правило, като във формулата ще превалира или ръстът на инфлацията, или този на осигурителния доход – който е по-висок. Ще се правят индивидуални изчисления за всички пенсии,

за да се видят изкривяванията след 2008 г.

Това ще изчисти неравенствата между стари и нови пенсионери.

Това означава в годините с нулева или много ниска инфлация във формулата да се увеличи сериозно тежестта на осигурителния доход. Сега двата компонента са 50:50 в оригиналното швейцарско правило.

Очаква се по този начин

над 770 хил. пенсионери да получат по-високи суми

и да се стопи разликата в парите на хора с една и съща професия, пенсионирали се в различни години, която в момента може да стигне и 50%.

БСП предлага за база осигурителния доход от 2021 г. (Виж долу.)

Пред коалицията все още седеше и вариантът всички пенсии да се вдигнат само с 10% от 1 юли, но да продължи бонусът от 60 лв. “на калпак”. Най-облагодетелствани от него са хората с ниските пенсии, но е несправедлив за тези, които са плащали по-високи осигуровки. При този вариант минималната пенсия набъбва до 467 лв. – със 17 лв. повече, отколкото при вдигане с 21,6%. Средната пък ще стигне 690,30 лв. – с 6 лв. по-малко от при 21,6% ръст.

Коалицията разгледа общо 14 варианта за вдигане на пенсиите.

БСП припозна като свои мерките на “Промяната” – писала ги е в 3 свои предизборни програми

Партньорите си дават срок до края на седмицата да се разберат след “голямото приключение” миналия петък – всяка партия с 10 стр. идеи 
Левите, ИТН и ДБ се съюзяват за необлагаем минимум и 0% ДДС на хляба 
Хората на Слави бесни, че министри и шефът на НС лъжели по техен адрес

Драматично тръгна снощният коалиционен съвет, който трябваше да обедини партньорите по пакета мерки за хората срещу кризата. Лорер, Лена Бориславова и Никола Минчев лъжат по наш адрес, заяви на влизане Станислав Балабанов. Визира твърденията, че всъщност от ИТН не ходели на съвет, а после се сърдели, че не знаят нищо – така от ПП отвърнаха на предупреждението на Слави Трифонов, че “Промяната” “правят каквото си искат”. Всеки се учи от грешките и се поправя, даде все пак надежда за помирение Балабанов.

Не е вярно, че пакетът на ПП не е обсъждан, обясни обаче Владислав Панев от ДБ.

Още нищо не е окончателно, успокои часове по-рано вицепремиерът Асен Василев. “МФ не е казало една дума по темата, кажем ли едно число – то остава завинаги”, обясни той пред социалните партньори, след като бизнес и синдикати също се възмутиха, че промените за пенсиите не са консултирани с тях.

Участници в снощния съвет дадоха да се разбере, че са си поставили срок до края на седмицата да гласуват мерките по партии.

Експерти от министерството и НОИ са подготвили няколко варианта с пълни разчети, но всяка партия имала свои предложения, които били 10 страници, разказа Василев. “Влязохме в големи приключения, но в петък започнахме да оформяме някакъв пакет. До вчера успявах да удържам от коментари

нашата група да не прави глупости, но после се отвори вратата. Съгласен съм с вас, че всякакво говорене от правителството е огромна грешка”, каза още Василев на тристранката.

Съветът продължи след редакционното приключване на броя, но дотук изглежда, че се оформят вътрешни коалиции. БСП и ИТН вървят към общ натиск за въвеждане на необлагаем минимум. Дотук червените срещнаха отказ от ПП, но вчера обявиха, че ще продължат разговорите. Снощи Любомир Каримански избухна, че ИТН е категорично за

500 лв. на месец без данъци

Това се подкрепило и от ДБ. Партията на Слави иска и 5% ДДС върху газа, тока и водата, но до определена сума. Левите пък са за таван, равен на цената му в момента, всичко над него да се поема от държавата.

Червените и хората на Слави са в общ фронт и за 0% ДДС върху хляба.

Иначе БСП не само подкрепи пакета мерки, но и ги обяви за свои. “Ако прочетете последните ни три предизборни програми от миналата година, вътре ще видите тези 14 мерки и още толкова за това българите да живеят по-добре”, обяви шефът на червената група Георги Свиленски. “Радваме се, че тези мерки намират подкрепа – вчера от ПП, до края на седмицата, предполагам, и от всички коалиционни партньори. Няма как да не ги подкрепяме, това са нашите мерки, нашите предложения, сега събрани компактно и имат реален шанс да се случат“, добави той. Свиленски вярва, че след вдигането на пенсиите от 1 юли с 21% ще се направи и втората стъпка – от 1 октомври да се преизчислят с дохода от 2021 г. Подобна заявка са давали и от ИТН.

Консенсус имало за допълнителните данъчни облекчения за родители, както и за големия скок при тавана на пенсиите – от 1500 на 3400 лева.

Залегнало е едно от основните искания на ДБ за вдигане на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв., но те искат и втора стъпка – на 160 хил. БСП пък ще продължи да настоява минималната заплата да се вдигне поне с 50 лв. от 1 юли, също като синдикатите.