Онлайн магазин за мода – SEO оптимизация

11
183
Добави коментар
hlape
hlape

Author Petar Voynov Reading 8 min Views 8 Published by 19.05.2022

Как да направим SEO оптимизация на онлайн магазин, предназначен за продажба на облекло, обувки и аксесоари? На какво да обърнем внимание?

План за оптимизиране на сайтове за дрехи – предимно онлайн магазини

Популяризирането на магазин за дрехи онлайн не е толкова лесно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Не е достатъчно просто да създадете страница на марката в социалните мрежи и да се включите в оптимизацията  само чрез един канал – SMM. Глобализацията в ниша, пандемия, общ преход към онлайн, увеличаване на търсенето и конкуренцията – всичко това направи определени корекции в стратегията за успешно развитие. Задържането и още повече привличането на клиенти стана по-трудно. Въпреки това си струва да се отбележи, че пазарът за търговия с дрехи е двигател на руската електронна търговия и тези позиции само се засилват, което диктува нови тенденции и подходи за популяризиране на услугите в дадена ниша.

Бихме искали да обърнем внимание на факта, че конкуренцията в онлайн продажбите на дрехи е по-висока, отколкото във всички други области. Но ние бързаме да ви успокоим: само малка част от компаниите на пазара обръщат внимание на качественото популяризиране на бизнеса си в Интернет. Ако сте фокусирани върху хармоничен растеж, увеличаване на печалбите, разширяване на бизнеса си, на първо място, погрижете се за оптимизирането – това ще ви осигури достъп до водеща позиция. Не бива да се страхувате от конкуренцията, но определено трябва да я погледнете, защото дори онези компании, които не обръщат нужното внимание на популяризирането, отнемат слой от потенциални клиенти от вас. И ако вземем предвид броя на тези компании, „изтичащият“ слой вече не изглежда толкова незначителен.

Преди да ви дадем конкретен план за действие, искаме да насочим вниманието ви към изследвания, които ще ви помогнат да разберете защо е необходима многоканална оптимизация и да ви отворим очите за поведенческите характеристики на целевата аудитория, което определя спецификата на оптимизацията като цяло. Всичко не е толкова очевидно, колкото изглежда.

И така, Google направи проучване, което показва какви онлайн източници използват купувачите, за да намерят отговори на ключови въпроси.

Сайтът се използва за намиране на информация за качеството на продукта, правилния размер и как ще изглеждат дрехите на купувача или на някой друг. Сайтовете за препоръки се използват за намиране на информация за качеството на даден продукт, дали има по-евтина, подходяща оферта и размер. Сайтовете за преглед се използват за намиране на информация за качеството на даден продукт, за да се види дали има по-евтина, подходяща оферта и да се види как изглежда продуктът на реални хора (не на модели). Търсенето се използва, за да разберете дали има по-евтина оферта. В социалните мрежи те виждат как изглежда продуктът на реални хора и следват тенденциите в света на модата. Уебсайтовете на модните списания се разглеждат, за да разберете за тенденциите, да видите какво да носите с този или онзи артикул и да видите какво носят звездите. Друго проучване показва, че:

52% от трафика към сайтовете на магазините за дрехи идва от смартфони и таблети (според прогнозите тази цифра ще достигне 72,9% до края на 2022 г.); 32% от трафика идва от органично търсене; 26% – директни преходи; 9% – кликвания върху връзки; 8% – платено търсене; 13% – кликвания от e-mail маркетинг (увеличен дял на кликвания от писма и пощенски списъци в сравнение с други ниши за електронна търговия); над 40% от търговците на дребно имат над 100 000 последователи в Instagram (и процентът расте). Тези данни дават разбиране, че за успешно популяризиране и затваряне на всички заявки на целевата аудитория е необходимо да се използват всички възможни канали за популяризиране. Статистиката също така показва на какво трябва да се наблегне, какво съдържание е необходимо за даден канал, как да се разпределят финансите и усилията, вложени в етапите по популяризиране.

1. Популяризиране на уебсайт на магазин за дрехи в търсачките (SEO)
Уеб дизайн и SEO оптимизация

Както можете да видите от статистиката по-горе, повечето потенциални купувачи използват търсачките, за да намерят дрехи. Всъщност те въвеждат заявка в лентата за търсене на браузъра (например „актуални модни тенденции за лято 2022“) и започват последователно да отварят резултатите, които им дава търсачката. Ако вашият сайт е в ТОП 10 на резултатите от търсенето, вероятността посетител да посети сайта и да направи покупка се увеличава. Но тези, които са „изхвърлени“ от първата страница, са обречени да останат невидими.

SEO оптимизация – етап, който трябва да започне с задълбочен анализ на целевата аудитория. Статистиката показва, че основно това са жени на възраст 25-35 години. Но в никакъв случай не можете да спрете на възрастта. Географията влиза в действие, ако нямате доставка в цялата страна (повечето покупки се извършват в  София, Варна, Пловдив, Благоевград), социален статус, финансово положение (по-малко вероятно е клиентите с доходи под средните да се обърнат към избора на луксозни марки).

Тези, които работят в премиум сегмента, колкото и да е странно, имат най-трудно време, защото клиентите им все още предпочитат да правят покупки във физически магазини. Това се дължи на желанието на купувача да почувства статус и да се наслади на услугата. В този смисъл си струва да се отбележи, че 51% от потребителите избират марки, които имат както физически, така и онлайн магазини.

След анализ на целевата аудитория ще стане ясно кои заявки са подходящи конкретно за вашите клиенти, какво и как търсят. Едва след това можете да продължите директно към SEO.

Предимства на SEO оптимизацията на моден сайт:

един от най-евтините източници за привличане на клиенти;оптимизацията на сайт има положителен ефект върху неговата конверсия и върху други източници на трафик;дори ако спрете да работите, резултатът от SEO оптимизирането ще се запази за дълго време.

Недостатъци:

често е необходимо да се чакат първите значими резултати за дълго време (почти невъзможно е да се ускори процесът, без да се навреди на проекта);въпреки факта, че това е един от най-евтините източници за привличане на клиенти, той все пак понякога изисква големи финансови инвестиции;зависимост от търсачките (промените в алгоритъма могат да доведат до рязко намаляване на посетителите);трудно е да извършите работата сами – ще трябва да потърсите изпълнители, както и напълно да контролирате работата: тоест както плащате пари, така и бъдете включени в работния процес;често отнема много време – изисква се голямо количество работа.

Контролен списък за SEO оптимизация на магазин за дрехи

Създаване на системи за анализ Сайтът трябва да има:

инсталиран брояч на Google Analytics;целите се поставят в системите за анализ;конфигурирана Google Console.Индексиране на страници в търсачкитеда е индексиран в Google;В  Google трябва да има голям брой индексирани страници;не трябва да има копия на сайта в индекса на търсачката (например: проверете дали тестовите домейни са затворени от индексиране);страници, изключени от индекса, не трябва да се популяризират;не трябва да има дублиращи се страници в индекса на търсачката и на сайта.
Технически фактори
проверете дали robots.txt е конфигуриран правилно;проверете дали файлът sitemap.xml (карта на сайта) е конфигуриран правилно;проверете как са конфигурирани каноничните страници;проверете как са конфигурирани страниците с пагинация;рекламираният сайт не трябва да има неработещи връзки;рекламираният сайт не трябва да има кръгови връзки;не трябва да има допълнителни пренасочвания;заглавките Last Modified и If-Modified-Since трябва да бъдат конфигурирани;CNC (разбираеми за човека URL адреси) трябва да бъде конфигуриран;трябва да бъде в URL адреса не трябва да се пише с главни букви;не трябва да има грешки в сървъра;не трябва да има грешки в оформлението на сайта;на сайта трябва да бъде внедрено микромаркиране;сайтът трябва да имплементира Open Graph маркиране;Скоростта на зареждане на сайта трябва да е висока;сайтът трябва да има адаптивен дизайн, мобилна версия или динамично оформление;сайтът трябва да използва атрибута rel=alternate, насочващ към съответната мобилна версия на страницата;сайтът трябва да се показва правилно в различни браузъри;сървърът трябва да издържа на натоварването;проверете маркирането на локализираните страници – на страници с различни езикови версии, адресите на всички езикови версии трябва да бъдат посочени с атрибута rel=“alternate“ hreflang=“x“;сайтът, разбира се, не трябва да съдържа вируси и злонамерен код;Документите трябва да тежат не повече от 10 MB.

Цялата статия продължава тук: w-SEO.com