УСПЕХ: Космическият кораб Старлайнър се скачи с Международната космическа станция!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Старлайнър“ доближава Международната космическа станция. Photo credit : NASA TV

21 май 2022 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 03:28 ч. българско време космическият кораб на Боинг „Старлайнър“ се скачи благополучно с модула „Хармъни“ от американския сегмент на Международната космическа станция. Това е монументален успех за мисията, тъй като доказва, че „Старлайнър“ може да превозва безопасно астронавти от Земята към орбиталния комплекс! 

Именно тази способност не бе демонстрирана по времето на предната безпилотна мисия на кораба през декември 2019-та. Тогава, поради софтуерен проблем, „Старлайнър“ не бе позициониран в правилната орбита и нямаше как да достигне станцията. Но този път всичко бе гладко! 

Разбира се, тъй като това все още е тестов полет, капсулата на Боинг се сблъска с някои дребни проблеми. По време на изстрелването, при навлизането в орбита, два от общо 12 двигателя отказаха. Също така имаше повреда, касаеща системите за терморегулация. Малко преди скачването бяха констатирани още няколко отказа на малките двигателчета за контрол на ориентацията. Нищо от това не се оказа пречка пред скачването – „Старлайнър“ има достатъчно защити и резервни системи. Нищо от това не се очаква да застраши и предстоящото кацане. 

Успехът е монументален за Боинг, които подписаха договор с НАСА през 2014 г. за създаването на пилотирания космически кораб „Старлайнър“. Компанията усвои близо $5.1 милиарда, два пъти повече пари от СпейсЕкс, а в крайна сметка Илон Мъск пръв започна да вози астронавти. Корабът на СпейсЕкс „Крю Драгън“ демонстрира безпилотно скачване с МКС още през март 2019-та година – т.е. днес Боинг е на същото равнище, на което бе Илон Мъск преди три години. 

Дори и да закъснява, все пак НАСА разчита на „Старлайнър“ – в условията на влошаващата се през годините геополитическа обстановка и най-вече след войната в Украйна агенцията иска да има варианти за достъп до МКС без Русия. Сега не само „Крю Драгън“, но и „Старлайнър“ осигурява тази възможност, дори и към настоящия момент „Старлайнър“ да разчита на ракети „Атлас 5“ с руски двигатели „РД-180“ – такива има достатъчно на склад и вероятно ще ги има до 2028-ма година, когато ще ноближи краят на МКС. А дотогава в експлоатация ще влезе новият носител „Вулкан“. 

Боинг крои големи планове за „Старлайнър“ в бъдеще – някой ден корабът трябва да обслужва частната станция „Орбитал Рийф“, която фирмата проектира заедно с Блу Ориджин. Проектът се финансира и от НАСА. 

Но това ще се случи по-нататък. Да се върнем на днешната мисия. Следващият голям момент пред „Старлайнър“ е отварянето на шлюзовете и навлизането на астронавти в кораба. Това ще се случи тази вечер в 18:30 ч. българско време. 

Тогава ще има излъчване на живо на този линк: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/