SEO оптимизация в тежки времена

12
185
Добави коментар
hlape
hlape

Защо си струва SEO, да оптимизирате сайтовете си, да инвестирате в онлайн маркетинг, когато времената са тежки, по време на инфлация и стегнация? Може да възникне следната ситуация: правите инвестиция за много пари на нова цена, но купувачите не купуват нищо, тъй като им е много скъпо. В резултат на това стоките просто ще лежат в склада.

Засега нищо не е ясно, какво ще се случи в икономически аспект. В тази връзка някои клиенти отказват SEO оптимизация. Особено тези, които зависят от чуждестранни доставки или износ. Например приемането на метален скрап сега е в трудна ситуация. Цените за доставки се повишиха, износът е почти невъзможен. Много компании са принудени да затворят. Това означава, че клиентът отказва сео оптимизация, защото е пред фалит. Като цяло не може да работи и все още не е ясно какво ще се случи в бъдеще.

За да инвестирате в SEO, първо трябва да разберете какво ще се случи с бизнеса като цяло. Ако не сте сигурни, че ще можете да работите, тогава инвестирането на пари в сайта и трафика е просто безсмислено. Компаниите се нуждаят от време, за да оценят ситуацията.

SEO в условия на криза

В условията на криза компаниите обикновено са първите, които намаляват разходите за маркетинг и реклама. Дали това е правилно, или грешка?

Трудно да се каже. В зависимост от това какво означава “отказ”. Ако SEO оптимизацията беше с високо качество, тогава деактивирането на SEO, например, няма да повлияе за един, два или пет месеца. Зависи от нишата. Но трябва да разберете, че популяризирането на сайт е дългосрочна стратегия. Сега рекламираните сайтове вече са на някакъв етап на развитие и след месец бездействие определено ще настъпят промени, особено ако конкурентите продължат да работят активно.

Какво ще се случи с тези компании, които активно инвестират в SEO, въпреки трудностите?

Те ще спечелят 100%, но разбира се само ако имат с какво да търгуват, ако бизнесът им оцелее.

Сайтовете в Google ще бъдат особено полезни. Поради факта, че Google е деактивирал контекстната реклама, ефективността на органичната реклама се увеличава многократно.

Смята се, че SEO е най-мощният инструмент тук, в България. Просто няма конкуренция! Правят се някакви смешни опити, например Tursi.bg, но те са без успех. (За България няма конкуренция що се отнася за оптимизация за търсачки)

Но има голям риск: Google в крайна сметка ще се срине? По желание или във връзка с обратни санкции. От една страна изглежда, че си струва да се даде приоритет на Google в промоцията, но може просто да изчезне във всеки един момент. В този случай можете да загубите още повече. Сега трябва да поддържаме баланс, следователно SEO оптимизация за Google, в съвместност с други маркетингови стратегии, например брандиране, набавяне на директен трафик, както и работа по другите търсещи машини.

Но по отношение на маркетинга, SEO сега се превръща в една от най-обещаващите области. Това е факт. SEO е най-надеждният канал за трафик, за разлика от рекламата или социалните медии. Както видяхме, тези канали са много лесни за блокиране, а и доверието в тях е на много ниско ниво, докато при органичните резултати, нещата са на много високо ниво.

Какви промени при SEO оптимизацията се очакват в близко бъдеще?

Какво ще се промени при SEO стратегиите в близко бъдеще?

На  преден план излизат информационните статии. Комерсиалните страници са много мобилни по отношение на позициите: днес може да бъде първата, утре десетата – зависи от конкуренцията. И статиите в блога, първо, нямат регионална препратка и могат да се показват в цяла България, и второ, те са по-стабилни. Ако една статия е прочетена, има трафик, тогава тя ще бъде в ТОП за много дълго време.

Ако магазинът, например, в момента няма доставки на някои стоки, тогава можете временно да промените фокуса и да подкрепите сайта поне с информация. Дори по отношение на конкуренцията.

Промотирането на търговски заявки може да отнеме няколко месеца. В условията на криза компаниите нямат това време. В този случай може да бъде ефективно популяризирането на качествено съдържание, защото има шанс статията да достигне ТОП доста бързо. Има и такива случаи. Но трябва да се уверите, че статиите имат смесено намерение.

Обикновено в магазина се продават харпуни. За заявката „харпуни“ има резултати с намерение „купува“ и информационен. Такива запитвания често водят до търговски трафик. Човек търси преглежда → посещава сайта → избира и купува. Но статията трябва да има търговски компонент, така че да е възможно да отидете на количката за поръчка  и да купите.

Финални думи

Бизнесът няма да е лесен. Тези компании, които оцелеят, вероятно ще обърнат голямо внимание на SEO като един от приоритетните канали за промотиране. Много компании ще могат да поддържат необходимото ниво на продажби само благодарение на оптимизацията за търсачки. Така че по-малко работа за SEO специалистите няма да има.

Вероятно търсенето ще бъде трансформирано.

Специалистите трябва да преразгледат стратегията за популяризиране на своите проекти, предвид текущата ситуация с търсене, но в крайна сметка SEO ще се оправи и ще бъде все по-търсено от находчивите предприемачи.