Засаждане и място на розите

30
Добави коментар
shimpa
shimpa

В условията на нашата страна се препоръчва розите да се засаждат на постоянно място през есента. Най подходящият срок за Южна България и по Черноморието е от средата на октомври до края на ноември, а за Северна България – от средата на октомври до средата на ноември. Допуска се и пролетно засаждане, което е винаги по рисковано от есенното, поради ранното затопляне на времето често съпроводено с продължителни валежи напролет и пропускане на подходящите срокове за засаждане.

Непосредствено преди засаждането розите се подготвят, като краищата на корените се опресняват и ако са много дълги се съкращават с една трета. Слабите, недоразвити леторасти се изрязват и се оставят само две до четри здрави основни клонки, които се съкращават на три – четри пъпки /очи/. При по слабо растение се оставят по малко леторасти /клонки/ с по две пъпки /очи/.

Ако се установи, че растенията са завехнали, със сбръчкана кора на клонките, преди засаждането се потапят целите растения във вода за едно денонощие, след което се засаждат.

Дълбочината на засаждането трябва да бъде такава, че основата на разклонението на храстчето да е на равнището на почвата. Почвата в ямката под растението се издига като конус и коренчетата се разполагат върху нея, за да не се сбиват в един сноп. След като се засипят корените с почва, тя се притъпква и преди да се изравни с околната повърхност се полива с половин кофа вода. След като водата попие в почвата, розата се дозарива, като се покрива цялото растение с два три сантиметра почва над върха на клонките. Това пълно покриване на розите с почва е необходимо, както при есенното, така и при пролетното засаждане.
В зависимост от групата, към която принадлежат, розите се засаждат на различни разстояния.
Чайно хибридните и флорибунда се засаждат на 70 – 80 см.

Храстовидните и високостъблените на 100 – 120 см.

Полиантово хибридните на 50 – 60 см.

Влачещите на 1,5 – 2 м.

Миниатюрните на 20 – 30 см.

При засаждане на гнезда сред зелена площ, розите се поставят най – често по три в равнобедрен триъгълник със страна 50 см.
Розите се засаждат в ямки, дълбоки 35 – 40 см. с диаметър 25 – 30 см. Препоръчва се в основата на ямката да се сложи една лопата добре угнил оборски тор, една лопата почва от орния слой и една супена лъжица суперфосфат, размесени добре.

Източник:  www.gradinata.bg